• Ilse en Anton met bestuur Budocentrum Sliedrecht.
• Ilse en Anton met bestuur Budocentrum Sliedrecht. Foto: A.Rooswinkel

Wereldprimeur Ilse van der Hoeven in Japanse vechtkunst

Eerste niet-Japanse behaalt 3e dan

alblasserdam • Daito-Ryu Aiki Jutsu is een traditionele Japanse krijgskunst, gebaseerd op zelfverdediging. Ilse (42) beoefent de sport al vanaf 1996 en heeft zich in 2003 toegelegd op Aikido. "De basis van deze krijgskunst is niet heel spectaculair en vooral gebaseerd op kracht", legt Ilse van der Hoeven uit. "Aikido is een mooie en sierlijke variant en dat trekt mij wat meer aan."

Die mooie en sierlijke variant is volgens Ilse bovendien effectiever dan de op kracht gebaseerd basisvorm. Ilse: "Bij Aikido gebruik je de kracht van je tegenstander in je eigen voordeel. Ik ben 1 meter 65 en voor mij betekent dit dat ik grotere en sterkere tegenstander de baas kan zijn. Ook kun je dan met iedereen trainen."

Het gaat bij Aikido om timing en souplesse en weten hoe je de bewegingen van de tegenstander kunt manipuleren in je eigen voordeel. "De basisprincipes zijn niet ingewikkeld en kunnen door iedereen aangeleerd worden. Het effectief gebruiken van deze basisprincipes vergt natuurlijk wel veel training."

Het gaat volgens Ilse daarnaast niet alleen om lichamelijke vaardigheden, maar ook om mentale weerbaarheid en ontwikkeling. Zij is dankzij deze vechtsport steviger in haar spreekwoordelijke schoenen gaan staan en voelt zich beter.

Sinds 2003 heeft Ilse Verhoeven zich toegelegd op Daito-Ryu Aiki Jutsu. Deze krijgskunst wordt gezien als het fundament en de oorsprong van de verschillende vormen van de Japanse vechtsporten.

Elk jaar bezoekt ze een trainingsstage in Japan. Ook gaat ze naar een jaarlijkse trainingsweek die door Japanse meesters in de vechtkunst worden gegeven in Europa. Dit jaar was dat in Malta. Tijdens deze stage werd Ilse getest voor het examen dat later in Japan zou plaatsvinden. Dit gebeurde onder meer met onverhoedse aanvallen, waar zij met glans zich tegen verweerde.

Vervolgens heeft ze in Japan met goed gevolg het examen afgelegd voor een officiële Japanse examencommissie, die onderdeel uitmaakt van de commissie cultureel erfgoed martiale kunsten, aangesteld door de regering in Japan.

Heel bijzonder

Dankzij haar goede uitvoering en beheersing van de vechtkunst behaalde ze als eerste niet-Japanse vrouw ter wereld de 3e dan Daito-Ryu Aiki Jutsu. "Dat was heel bijzonder", blikt Ilse terug. "Bijna onwerkelijk om te beseffen en super gaaf. Iedereen bekijkt elke beweging die je maakt en als je dan slaagt geeft dat een heel erg vereerd en blij gevoel."

Voor Ilse is het behalen van de 3e dan in deze vechtsport geen einddoel. "Sommigen zien het behalen van de zwarte band als het hoogst haalbare in een vechtsport, maar voor mij is dat niet zo. Een zwarte band is nog maar een begin. Er zijn duizenden technieken die je jezelf kunt aanleren. Ik ken er nu iets meer dan honderd!"

"Er zijn dan-graden en ouderwetse scrolls. Dat zijn opgerolde stukken papier waar vaardigheden op staan. Ik ben daarmee bezig en heb nu ongeveer 80 procent van de eerste scroll onder de knie. er zijn in totaal zes scrolls met oefeningen."

Behalve het aanleren van vaardigheden en het ontwikkelen als mens heeft Ilse van der Hoeven nog een extra doel met al haar inspanningen. Datgene wat ze geleerd heeft, wil ze graag doorgeven aan anderen. Ze geeft les bij Budocentrum Sliedrecht en neemt graag belangstellenden mee naar de trainingen en demonstraties.

Volgend jaar hoopt ze weer af te reizen voor de jaarlijkse examens, die altijd in de eerste week van augustus plaatsvinden. Vanwege de Olympische Spelen die dan in Japan gehouden zullen wordt, wordt er volgend jaar eenmalig uitgeweken worden naar Bratislava in Slowakije. "Misschien kunnen we mensen meenemen naar de demonstraties en trainingen, zeker wanneer het volgend jaar wat dichter bij huis is."