• Wim Vos (rechts) hoopt dat de gemeente het voorbestaan van de Kledingbank mogelijk maakt.
• Wim Vos (rechts) hoopt dat de gemeente het voorbestaan van de Kledingbank mogelijk maakt. Foto: Anne Marie Hoekstra

'Zelf naar sponsoren zoeken is moeilijk'

alblasserdam • De voorzitter van de Kledingbank in Alblasserdam vindt dat de gemeente zich wat socialer zou moeten opstellen. De Stichting Kledingbank verkeert al maanden in onzekerheid over subsidie.

"Als Alblasserdam zo druk is met armoedebestrijding, moet de Kledingbank daar ook onder vallen", aldus voorzitter Wim Vos. "Ik zou het een gênante vertoning vinden als het een discussie moet worden tussen raadsleden en het college. Het college moet gewoon vinden dat dit instituut bestaansrecht heeft."

Sponsoren zoeken

Bij de start kreeg de stichting 5.000 euro subsidie. Vanwege de verhuiskosten die de organisatie begin dit jaar moest maken, was dit niet voldoende. "Of we volgend jaar opnieuw subsidie krijgen, is ook onzeker. Zelf naar sponsoren zoeken is moeilijk. We hebben twaalf vrijwilligers, zij zijn druk met het sorteren van de kleding. Openstelling voor verkoop hebben we ook overwogen, maar we hebben besloten dat dit jaar nog niet te doen. Maar zelfs als we dit zouden doen; daar haal je ook de volledige huur niet mee binnen. Bij kringloopwinkels kun je ook gebruikte kleding kopen. Dan zit je in de sfeer van tientjes of vijf euro."

De Kledingbank bestaat al jaren, maar is pas sinds vorige zomer officieel een stichting. "We zijn voortgekomen uit een initiatief van vrijwilligers van de Voedselbank die het erbij deden. Het groeide. Om subsidie te kunnen krijgen moesten we een stichting worden."

Aanvankelijk was de Kledingbank gehuisvest in gebouw De Poort. "Daar moesten we uit omdat het gebouw een andere bestemming krijgt en we hadden er geen opslagruimte. Na elke opening moesten we alles opruimen. Ik ben elke denkbare ruimte langs gegaan, maar nergens was een geschikte plek te huur. Toen zijn we hier terecht gekomen, in de vroegere praktijkruimte van een fysiotherapeut."

In De Poort was de Kledingbank slechts eens in de twee weken aanwezig. Vos: "De huur van dit pand hebben we de hele week. Voordeel is dat we ook op andere dagen kunnen sorteren, als het druk is. Het verschil in huur hadden we aangevraagd als subsidie bij de gemeente. Maar we hebben nog geen antwoord en de ambtenaar heeft negatief geadviseerd." Een lichtpuntje was er vorig jaar: "Van ondernemersvereniging De Noord kregen we 2000 euro."

Mensen die bij de Kledingbank kleding en schoenen mogen uitzoeken, zijn klanten van de Voedselbank en bijstandsgerechtigden. Die laatste groep maakt nog maar kort gebruik van de voorziening. "Onze klantenkring is hierdoor verdubbeld. Eens in de zes weken mogen ze wat kledingstukken uitzoeken. Er zijn ook gezinnen met kinderen bij."

De Kledingbank is elke woensdag geopend van 13.30 tot 16.00 uur. Mensen kunnen er dan ook schone en onbeschadigde kleding brengen.