Afbeelding
Foto: Peter Stam

'Het lijkt allemaal zo onschuldig, maar dat is het zeker niet'

Liegende henneptelers veroordeeld

alblasserdam • De Alblasserdammer kreeg de straf voor het hebben van een hennepkwekerij in een woning aan de Resedastraat in zijn woonplaats en het illegaal aftappen van stroom in die woning.

Voor de terugbetaling van de winst werd de man 'gematst'. Hij hoeft van de gevorderde 17.474 euro, maar 3.000 euro te betalen. Een 47-jarige medeverdachte uit Wognum kreeg honderd uur taakstraf, waarvan veertig uur voorwaardelijk, omdat hij meehielp met het knippen van de hennep.

De politie ontdekte de hennepkwekerij in de Resedastraat op dinsdag 8 januari 2019. In de woning werd een slapende man uit Wognum aangetroffen, die vertelde dat hij daar tijdelijk logeerde. Ook stonden er in twee ruimtes zo'n zestig hennepplanten. De kwekerij werd ter plekke vernietigd. Niet veel later werd een 52-jarige man uit Alblasserdam als tweede verdachte aangehouden.

Bij de politie leek de aangehouden vijftiger alles op te biechten. Hij vertelde hoe hij het huis had geërfd, hoe de man uit Wognum mee had geholpen bij de opbouw van de kwekerij en hoeveel hij met de teelt zou gaan verdienen. In de rechtbank trok de Damdorper zijn verklaring echter in. Hij vertelde dat hij door alle druk en stress zomaar een paar keer een verkeerde naam had genoemd. Hij zou de kwekerij niet met de man uit Wognum hebben gerund, maar met iemand anders van wie hij de naam niet wilde noemen. Toen de Alblasserdammer later, vrij onverwacht, door de advocaat van de medeverdachte gehoord werd als getuige en de man net voor de rechtbank had beloofd 'niets dan de waarheid' te zullen verklaren, beriep de man zich op zijn verschoningsrecht en vertelde niets.

Liegen

De officier van justitie en de rechter geloofden niets van de tweede versie van het verhaal van de Alblasserdammer. "Liegen is juist alleen maar lastiger als u stress heeft en onder druk staat. Ik ga er gewoon nog steeds vanuit dat u samen de kwekerij bent gestart," vertelde de openbaar aanklaagster.

De medeverdachte, die bij de politie had verteld dat hij niets van de kwekerij afwist, gaf tijdens de rechtszitting toe dat hij alleen wiet geknipt had, maar dat hij daar nooit geld voor heeft gehad. Hij ontkende dat hij zou hebben meegebouwd aan de kwekerij en zou hebben meegeholpen met stroom aftappen.

Beide mannen leven van een bijstandsuitkering, zijn werkeloos, zijn vrijgezel en zijn allebei al eerder bij justitie in beeld geweest voor drugsgerelateerde zaken. De officier van justitie eiste tegen de heren een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, met een proeftijd van twee jaar. "Wietteelt is de bakermat van de georganiseerde criminaliteit. Het lijkt allemaal zo onschuldig, maar dat is het zeker niet," aldus de officier. Verder eiste het OM dat de beide mannen 17.474,16 euro aan de staat zouden betalen voor het voordeel dat zij gehad zouden hebben aan de verkoop van de hennepteelt. De Alblasserdammer zei van alles 'enorme spijt' te hebben. Hij vertelde dat hij per oogst 3000 euro zou krijgen en dat hij dat geld goed zou kunnen gebruiken.

Uitspraak

De politierechter deed direct uitspraak en veroordeelde de Alblasserdammer tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand voor de hennepteelt en het stelen van de stroom. Over de betaling aan de staat in verband met het geld dat de Damdorper verdiend zou hebben aan de hennepkwekerij, zei de rechter: "De ontnemingsvordering doe ik even met de botte bijl. Het wederrechtelijk verkregen voordeel stel ik, conform de eis van justitie, vast op 17.474 euro. Het kan allemaal best dat u andere lieden hebt laten helpen. Als u zegt dat u 3.000 euro zou krijgen en er is één keer eerder geoogst, dan houd ik u daaraan. U mag daarom de staat het bedrag van 3.000 euro betalen."

De man uit Wognum hoeft wat de rechter betreft helemaal niets aan de staat te betalen. De veertiger werd alleen veroordeeld voor het knippen van wiet.

Voor de uitleg van de rechter, zie: www.klaroen.nl.