• De gestabiliseerde molenromp.
• De gestabiliseerde molenromp. Foto: Aangeleverd

Molen Souburgh weer stabiel

alblasserdam • De Molen Souburgh in Alblasserdam staat na jaren van verval weer stabiel. In mei is begonnen met een ingrijpende renovatie die duurt tot juni volgend jaar.

Het bouwproject van de Molenstichting SIMAV kost circa 750.000 euro. De gemeente Alblasserdam heeft dit bedrag als subsidie beschikbaar gesteld. Aanvankelijk zou al in januari worden gestart met de renovatie, maar de gemeente kreeg de kans een stuk weiland aan te kopen en daar een permanente toegangsweg op aan te leggen. Dit geeft veel voordelen tijdens de bouw, maar vooral ook in de jaren erna. De molen die aanvankelijk slechts eens per maand bezocht zou kunnen worden, kan nu door de eigen toegang in principe dagelijks open voor bezoek.
Bij de start van de renovatie in mei ging de eerste aandacht uit naar het stabiliseren van de scheef gezakte molen. Het historische gebouw kreeg een degelijke fundering. Hiervoor is de molen voorzien van verticaal opgestelde houten regels, waaromheen spanbanden zijn getrokken om de spatkrachten te neutraliseren.
Om een nieuwe fundering onder de molen aan te kunnen brengen, is het onderste gevelmetselwerk verwijderd over een hoogte van 50 centimeter. Per werkvak van 60 centimeter lengte zijn vervolgens vier schroefstempels aangebracht die de molen ondersteunen. Ook is direct gestart met het aanbrengen van de betonnen funderingsconstructie onder de molen. Wie wil meedenken over de toekomst van de molen en wil helpen bij de realisatie van een programma, kan zich melden bij de SIMAV (bestuur@simav.nl).