• Waterpret in het Papendrechtse zwembad (archieffoto).
• Waterpret in het Papendrechtse zwembad (archieffoto). Foto: Richard van Hoek

Piekdagen zwembaden door hitterecord

regio • Het hitterecord in juli zorgde voor piekdagen in de zwembaden in Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland en Papendrecht. Een bezoekersrecord was er niet, daarvoor waren er vergeleken met vorig jaar te weinig warme dagen.

De zomer van 2018 blijft vanwege de langdurige hitte in dat jaar qua aantallen uitsteken boven 2019. Wel waren er piekdagen, moest er extra personeel en soms zelfs beveiliging worden ingezet.

Meer incidenten

In Papendrecht waren er meer incidenten. Monique Kooi, bedrijfsleider bij Zwembad Papendrecht, vindt dat logisch. "Veel mensen op een kleine oppervlakte geeft vlug irritatie. Ik had drie man beveiliging ingehuurd op sommige dagen, om alles op het grasveld in goede banen te leiden. Je wilt voorkomen dat het wordt zoals in bijvoorbeeld Ridderkerk. Alcohol en drugs wil ik hier niet binnen hebben. Meisjes lastig vallen, daar wil ik niet eens aan denken. Maar je moet op alle vlakken alert zijn, kleine kindjes die los lopen bijvoorbeeld." Op normale dagen lopen er rondom het Papendrechtse bad twee mensen. "Tijdens de drukte moest ik soms acht mensen inschakelen, plus beveiliging."

In Nieuw-Lekkerland kwamen meer mensen van omliggende dorpen dan anders. Janneke van Klink van Zwembad Schoonenburg: "Mensen belden: zijn jullie open, want elders mogen we er niet meer in vanwege de drukte. Wij hebben plek zat, dus we zeiden: 'Kom maar'. Er komen regelmatig mensen uit Rotterdam. Die zeggen: het is hier zo heerlijk rustig. Gelukkig hebben we hier nooit vervelende incidenten. Daar waren we wel bang voor. We dachten: als mensen die zich misdragen en er elders niet meer in mogen, komen ze misschien naar ons." Ook in Zwembad Blokweer deden zich niet meer incidenten voor. Manager Ad van 't Hof: "We hebben in deze omgeving minder problemen dan in de grote steden. We geven altijd één waarschuwing, nooit een tweede. Bij een tweede misdraging sta je buiten. Wekelijks komt de politie koffie drinken, er is een open dialoog. De politie kan hier snel zijn als dat zou moeten, maar dat is nog nooit nodig geweest."

Door de hoge temperaturen moesten (buiten)baden meer moeite doen om het water te laten voldoen aan de eisen voor hygiëne. Alleen voor Zwembad Blokweer gold dat laatste niet; in dit binnenbad wordt het water op een constante temperatuur van 28 graden gehouden. Het verruimen van openingstijden gebeurde alleen in Nieuw-Lekkerland. Van Klink: "In juli gingen we al open om tien uur, tot 's avonds half acht. Normaal zijn we vanaf twaalf uur open. In juni waren we niet eerder maar wel wat langer open, tot negen uur." Kooi: "Om medewerkers in extreme hitte langer te laten werken is niet verantwoord. Je moet ook de veiligheid kunnen garanderen." Alblasserdam hanteert in de zomervakanties altijd een vakantierooster. Meer over bezoekersaantallen op: www.klaroen.nl.