• Mehretab en vakman Piet (50) bij de Souburgse molen.
• Mehretab en vakman Piet (50) bij de Souburgse molen. Foto: Aangeleverd

Mehretab uit Eritrea renoveert molen

oud-alblas • De van oorsprong Eri-trese statushouder Mehretab (20) uit Schoonhoven werkt samen met vakman Piet (50) aan de renovatie van een 159 jaar oude molen in Alblasserdam: de Souburgse molen.

Mehretab is sinds 2017 in Nederland en leert hier onder persoonlijke begeleiding het timmervak én de Nederlandse taal. Het bijzondere duo is tot stand gekomen dankzij de gemeente Krimpenerwaard en Baanmakelaar Werving & Selectie.

Aan de fundering van de monumentale molen werken Mehretab en Piet zij aan zij. Piet legt Mehretab uit hoe het cement onder de molen gegoten zal worden en welk voorwerk ze hiervoor moeten verrichten. De communicatie gaat met veel gebaren en trage zinnen.

Handen en voeten

Piet, een ervaren timmerman uit Zuid-Holland, brengt hem met zichtbaar plezier de fijne kneepjes van het vak bij. "Ik heb wel vaker jongens begeleid. Het communiceren is het moeilijkst met Mehretab, maar het lukt wel door de tijd te nemen en soms met handen en voeten te werken", vertelt de enthousiaste leermeester. Ook Mehretab heeft duidelijk zin in het werk aan het uitdagende renovatieproject. "Ik heb een leuke collega", vertelt hij met een grote glimlach. "Hij kan hakken als de beste", vult Piet aan terwijl Mehretab al lachend ja-knikt.

De gemeente Krimpenerwaard zet zich actief in om tientallen statushouders via een BBL-opleiding aan de slag te krijgen binnen de bouw, waar momenteel grote tekorten aan vakkrachten zijn. Zij vonden voor dit doel een partner in Baanmakelaar, werving- en selectiebureau dat voor statushouders zoals Mehretab opleidingstrajecten en banen creëert in de bouw-, meubel- & timmer-, schilder- & onderhoudsindustrie. Omdat het niveau van taal en vakkennis bij iedere vluchteling anders is, is maatwerk bij het vinden van de best passende werkgever van groot belang. De match tussen Mehretab en zijn begeleider Piet was vanaf dag één een succes. Mehretab: "Ik heb het heel erg naar mijn zin. Het was best moeilijk maar nu wordt het al makkelijker."

Schoolgeld

Baanmakelaar zorgt ervoor dat Mehretab binnen het BBL-traject werkervaring krijgt en daarnaast een dag in de week naar school kan. Door in de praktijk te werken, doet hij veel vakkennis op maar werkt hij daarnaast ook aan zijn taalontwikkeling. Om zowel werkgever als werknemer bij te staan, betaalt Baanmakelaar het schoolgeld. Daarnaast kunnen werkgevers die statushouders aannemen via Baanmakelaar de nieuwe vakkrachten tegen gereduceerd tarief een baan bieden, terwijl de inkomsten van de statushouder gelijk blijven.

Mehretab en Piet blijven naar verwachting het komende jaar samenwerken, totdat de molen helemaal opgeknapt is en wordt opengesteld voor publiek.