• De dames in 't Waellant doen een spel, 'want anders zit je ook maar te kniesoren'.
• De dames in 't Waellant doen een spel, 'want anders zit je ook maar te kniesoren'. Foto: Janny den Besten

'Ik ging rijden met mijn scootmobiel om wind te vangen'

In slaap vallen tijdens recordhitte

nieuw-lekkerland • In de grote zaal van woonzorgcomplex 't Waellant in Nieuw-Lekkerland klinken verontwaardigde kreten. "Akelig mens!" en "Dat is een gemene streek". Zeven dames spelen een potje Rummikup.

Ze onderbreken hun spel om hun mening te geven over de recordhitte in sommige weken van juni en juli. "In één woord: verschrikkelijk!" roept mevrouw Stout. "Ik kan slecht tegen de warmte en word er zo moe van. Hoewel alles potdicht zat in mijn huis, kwam er nog zoveel warmte binnen. Het beste kan je niks doen, maar eten koken moet gebeuren, want anders gaat het niet goed."

Mevrouw Van Vuren is het er helemaal mee eens: "Het was een ramp. De lampen in de gangen bleven ook nog eens branden waardoor het extra heet werd. Ik heb het tijdens de hitte rustig aan gedaan. 's Nachts hield ik de deur van mijn balkon wijd open en in mijn slaapkamer zette ik zo'n waaierding aan, zodat ik in ieder geval goed kon slapen."

Wind vangen

"'t Mocht voor mij ijsregenen", merkt een van de dames op. Naar haar mening zijn de zomers steeds warmer geworden, maar anderen weten dat er vroeger ook hittegolven voorkwamen. "In de zomer van 1944 was het zo'n 40 graden. Er was bijna niets te eten. Daardoor was die hitte extra moeilijk te verdragen. Toen mijn jongste in 1961 werd geboren, werd het 35 graden. Als ik zwanger was, heerste er altijd een hittegolf."

Ook een ander weet hiervan mee te praten: "Ik was in '59 zwanger. Het was zo heet dat ik plat op het koude zeil ging zitten." Nu lukt dat niet meer.

"Op hete dagen ging ik lekker rijden met mijn scootmobiel om wat wind te vangen. En nu doe ik gezellig een spelletje met de andere dames, want anders zit je ook maar te kniesoren."

Voor boodschappen hoeft niemand het hete dorp in. Er kan op een briefje geschreven worden wat nodig is bij Plus, AH of bakker Stam. De bestelling wordt thuisbezorgd. Vakantie hebben de dames niet nodig. Dagjes uit zijn wel leuk, maar ze willen zelf uitmaken wat ze eten en aan het eind van de dag in hun eigen bed slapen.

Naast de hitte is het vertrek van kinderen in de zomerperiode voor veel ouderen een nadeel. "Ik ben altijd blij als ze terug zijn. Ik vind het een drama en heb zo'n heimwee naar ze. Gelukkig bellen ze iedere dag of sturen ze een appje, want ik vind het echt een verschrikkelijke periode." Mevrouw Verheuvel vindt het erg stil als ze weg zijn. "Maar gelukkig gaan ze niet allemaal tegelijk." Nog een ander merkt nuchter op: "Ach, ze komen vanzelf weer terug! En die hitte? Vroeger gaf je er helemaal niet om. Als kind bouwde je een tent met kleden over zo'n droogrek en dan ging je in die snikhete tent zitten. Nu val ik tijdens de hitte constant in slaap. Maar ja, je kan erover zeuren, maar dat helpt toch niet."

Onder dekbed

En hoe denken de mannen over de hitte? Een man die ijverig aan het biljarten is, vindt de hitte helemaal niets. Meneer Klis daarentegen roept: "Geweldig! Ik vind het lekker en heb helemaal gen last van de warmte. Al is het 30 graden in huis, ik slaap gewoon onder mijn dekbed." Ook meneer Van Kooten kan goed tegen de hitte. "Rustig op je kamer blijven is beter dan in de zaal. Ik maak veel legpuzzels en lees de krant." Meneer De Zwart woont op de tweede verdieping, waar het warmer is dan beneden. "Het is jammer dat de luiken boven in het gebouw dichtblijven, waardoor de warmte er niet uit kan. Ondanks dat het 28 graden in mijn woning was, was het goed uit te houden. Ik zet zowel de balkondeur als de voordeur open, zodat de lucht zich wat verplaatst."

De heren vinden het prima dat hun (klein)kinderen op vakantie zijn. "Ik heb zeven kinderen, er is er altijd wel een thuis." Wat betreft de vakantie en de zomerhitte zijn de mannen over het algemeen vrij nuchter. De conclusie van een van de heren luidt: "Ach, we hebben het liever anders, maar het is gewoon goed."

Janny den Besten