Grafschennis op begraafplaats Oude Torenhof

Sinds het invoeren van 2 Euro statiegeld voor het gebruik van een gieter op de begraafplaats Oude Torenhof in Alblasserdam, is er op deze begraafplaats een nieuwe rage gesignaleerd: het scoren van 2 euromunten.

Wat is het geval, je komt op de begraafplaats om de bloemen bij een graf te verzorgen en je hebt geen 2 euromunt op zak. Onverrichter zake en teleurgesteld ga je naar huis.
Wat doe je om dat te voorkomen? Je verstopt een munt onder de zware bloemenvaas bij het graf en probleem opgelost. denk je.
Niets is minder waar. Binnen de kortste keren is je munt verdwenen. Iemand is je voor geweest en 'vergeten' de munt terug te leggen. Nou ja denk je, hij of zij zal die 2 euro harder nodig hebben dan ik, want je zult maar om in je levensonderhoud te voorzien 2 euro moeten stelen op een begraafplaats. Alle vazen omkeren en verheugd een munt ontdekken. Dan heb je echt een financieel probleem.

Zeer onaangenaam verrast echter waren we zondagmorgen toen bij een bezoek aan het graf van mijn vrouw ook de bloemen verdwenen waren. Een zorgvuldig door de bloemist samengestelde bloemstuk van 'zijdebloemen'. Vaas leeg, terwijl de bloemen er enkele dagen ervoor nog in stonden. We waren echt van slag. Wie doet nou zoiets? Kan je dan echt niet de emotionele waarde van een grafmonument voelen? Dan mis je toch iets in je bovenkamer.

Het gaat niet om de waarde van het bloemstuk, er komt echt wel weer een nieuw bloemstuk, maar het is beneden alle peil om grafmonumenten, in wat voor staat dan ook, mee te nemen of te laten verdwijnen. Ik hoop dan ook dat degene die dit betreft met schaamrood op de kaken gaat beseffen wat hij of zij heeft aangericht.

D. Bakker
Alblasserdam