• Jesper Rasch sprint naar de zege bij de elite/beloften in de Ronde van Alblasserdam.
• Jesper Rasch sprint naar de zege bij de elite/beloften in de Ronde van Alblasserdam. Foto: Dirk Werkman

Zwitsers kampioene Reusser houdt Georgi en Hofman af

Rasch het koelst in heet Alblasserdam

alblasserdam • Tja, de hitte, het vormde toch wel het gesprek van de dag. Hoe moet dat met die wielrenners in de Paardenmarktronde? Nou, gewoon fietsen! Maar iedere afstand werd wel wat ingekort. Elitewinnaar Jesper Rasch zocht naar de voordelen van de warmte.

"Ik weet dat sommige jongens verslappen met dit weer", legde de laureaat na afloop uit. "Dus ik probeerde de koers juist hard te maken. Kort voor het einde probeerde ik het ook nog solo maar er kwamen er nog twee bij en daarna sloot ook het peloton aan."

In de warme zon wist niemand weg te komen. Oscar van Wijk en Witten Anthonise probeerden het in het begin tevergeefs en op het einde leken onder andere Koos Jeroen Kers, Jasper Ockeloen en Kelvin van den Dool een bres te slaan. Maar ook hun ontsnapping strandde.

Rasch toonde zich eveneens in de koers en leek onvermoeibaar. "In de finale voelde ik me echt heel sterk. In de slotfase was het vervolgens zaak om vooraan te blijven want het is hier smal. Na mijn aanzet kon ik ook nog versnellen en wist ik dat het vandaag voor mij was." Het was de tweede zege van het seizoen voor de coureur uit Zandvoort.

Runner-up Jordi Talen vond het een lastige koers. "Iedereen hield zich in door de warmte. Ikzelf ook want ik wilde hier graag winnen. Vanuit de laatste bocht zette ik direct de sprint in maar dat bleek iets te vroeg."

Voormalig Garmin-Barracuda-renner Raymond Kreder spurtte naar plek drie. "Denk wel dat we vandaag spektakel hebben gezien. Ik gokte op de sprint maar zat voor de laatste bocht aan de verkeerde kant van het wiel. Ik kwam vanaf plek tien of zo dus ik ben wel blij dat ik dan nog derde werd."

Duivels

Bij de dames was Merel Hofman wellicht de renster van de dag. De voor Biehleman Pro Cycling uit komende Hofman ging al vroeg alleen op pad. De jonge Britse Pfeiffer Georgi van Team Sunweb sloot uiteindelijk bij haar aan.

Maar de dames bleven niet als duo vooraan want ook de Zwitsers kampioene Marlen Reusser ontbond haar duivels. Ze trok direct weer ten aanval, kreeg ploeggenote Georgi mee waarna toch ook weer Hofman aansloot. Reusser won de sprint van het drietal, voor Georgi en Hofman.

"Ik baalde dat ze gingen", gaf Hofman aan. "Vanuit m'n tenen reed ik naar ze toe maar de sprint was er vervolgens teveel aan."

"Toen ik erbij kwam heb ik even uitgerust", vertelde Georgi. "Maar ja, daarna kwam Reusser en die ging meteen weer."

Voor de Zwitserse was het de eerste zege op Nederlandse bodem. "Ik had moeite om naar Merel toe te rijden maar toen hervond ik mijn goede benen. Ik wilde als eerste de sprint aan gaan en dat was de juiste beslissing."

En bloc

Bij de sportklasse ontliep Arthur Rutte de spurt van een vijftal. "Ik wilde niet de sprint ingaan met Gerard Kooistra want die reed nogal sterk. Ik nam op het end van hem over en trok goed door. Barend Verhagen moest het gaatje laten, ze gingen naar elkaar kijken en ik was weg. Iedereen had last van de warmte maar ik kan het goed hebben."

Rutte, die al 25 jaar in de wielrennerij zit, roemde de samenwerking in de kopgroep. "We waren na negen ronden weggereden. Barend onderhield een mooi strak tempo en daar konden wij ons aan aanpassen."

André van Reek was niet terleurgesteld met zijn tweede plaats. "Nee, want ik zat en bloc. Eerst moest ik naar hen het gat dichtrijden en vervolgens kwam ik moeitlijk in het ritme."

De uit Hendrik-Ido-Ambacht afkomstige Gerard Kooistra was niet blij met zijn derde plaats. "Ik had wellicht teveel op kop gereden om de koers hard te maken. Ik ben namelijk niet zo rap in de spurt." Barend Verhagen, twee jaar geleden nog winnaar, eindigde als vierde en Flip Alkemade werd vijfde.

Marco van Vlijmen