Bedrieger opgepakt dankzij getuige

papendrecht • De politie in de Drechtsteden heeft vorige week een man aangehouden die wordt verdacht van het gebruik van babbeltrucs om Papendrechters eigendommen afhandig te maken. Op maandag 15 juli werd door een alerte getuige naar de politie gebeld. Deze getuige had een man gezien in de flats aan de Constantijn Huygenslaan in Papendrecht, die voldeed aan het signalement van de dader van mogelijk meerdere babbeltrucs in de afgelopen periode. Toen de 38-jarige verdachte uit Amsterdam doorhad dat hij gezien was, liep hij naar zijn auto en reed weg. De getuige volgde de man totdat deze de provinciale weg, de N3, op reed. Ondertussen had de getuige de politie gebeld en waren agenten onderweg. Doordat de verdachte voor de geopende brug moest wachten, kon de politie hem vrij makkelijk aanhouden. De verdachte mocht mee naar het politiebureau in Dordrecht. Op donderdag 18 juli bracht de wijkagent een bos bloemen bij de getuige.


Duurzame huisjes voor recreatie klaar in voorjaar

alblasserwaard • De eerste twee duurzame herbergjes in de regio zullen komend voorjaar klaar zijn. Het gaat om recreatiewoningen van het LEADER project de Gespreide Herberg.

Het ontwerp van de herbergjes is opgezet met het Da Vinci college. Zij schreven een wedstrijd uit voor de mbo-studenten om de herbergjes biobased, circulair en off-grid te ontwerpen met gerecycled materiaal. Uit alle ontwerpen met maquettes is een winnend ontwerp gekozen. Komend studiejaar bouwen de leerlingen het eerste herbergje, dat in het voorjaar van 2020 gereed moet zijn. Tevens legden de initiatiefnemers van de Gespreide Herberg contact met een bouwbedrijf, dat zich toelegt op circulair bouwen. Het bedrijf gaat eveneens een herbergje bouwen, dat sneller klaar zal zijn dan dat van de leerlingen.

Wetgeving gedateerd

Een hobbel voor de bouw is nog wel het off-grid bouwen van vakantiewoningen. Daar is nog geen kant en klaar ontwerp voor beschikbaar en aansluiting op het waterleidingnet is nog verplicht. De wetgeving loopt hierin achter op de praktijk, omdat technieken om regenwater om te zetten in drinkwater wel mogen worden toegepast in woningen, maar nog niet in recreatiewoningen die worden verhuurd aan toeristen. Bij de gemeente Molenlanden zijn voor meerdere locaties op boerenerven principeverzoeken ingediend. De gemeente is enthousiast over de herbergjes maar zoekt naar een goede ruimtelijke inpassing. Meer op: www.gespreideherberg.nl.