• Onder anderen burgemeester Jaap Paans was aanwezig bij een herdenking in Frankrijk.
• Onder anderen burgemeester Jaap Paans was aanwezig bij een herdenking in Frankrijk. Foto: Moors Michael

Voormalig hoofd Belgische luchtmacht bij herdenking

Onderzoek naar berging Typhoon

alblasserdam • Het Sliedrechtse onderzoeksbureau Saricon heeft in opdracht van de gemeente Alblasserdam onderzocht of het vliegtuig op de verwachte locatie ligt en of berging tot de mogelijkheden behoort. Zij hebben hun bevindingen gedeeld met de gemeente. Het college bepaalt hierover nog het standpunt. Zij neemt een afgewogen beslissing en bekijkt of er risico's zijn van metalen en munitie. Als er risico's zijn die zwaar wegen, zou dit tot berging kunnen leiden.

"We wachten het advies van het Ministerie van Defensie af", vertellen Arjan Wemmers en Peter Jan van der Giessen. Zij maken deel uit van de werkgroep die de herdenking van het crashen van het vliegtuig, op 28 september in Alblasserdam, organiseert. "De gemeente maakt op basis daarvan vervolgens de afweging of al dan niet tot berging zal worden overgegaan. Zelf hopen wij daar wel op; het maakt het verleden van Alblasserdam nog meer tastbaar."

De herdenking op 28 september draait mede om de omgekomen piloot, Jean-Noël Vandaele uit België. Hij kwam op 28 september 1944 om tijdens een gevechtsvlucht boven de Alblasserwaard. Samen met drie collega-gevechtspiloten nam hij lichters op de Lek onder vuur toen zijn vliegtuig getroffen werd door het Duitse afweergeschut. Hij wist nog uit het neerstortende vliegtuig te springen, maar zijn parachute ging niet meer op tijd open.

"Eind mei zijn we met een aantal personen drie dagen naar het plaatsje Crepon in Normandië geweest om de onthulling bij te wonen van een monument ter nagedachtenis aan de bijdrage van de Belgen aan de bevrijding van Europa", vullen Van der Giessen en Wemmers aan. "Burgemeester Jaap Paans van de gemeente Alblasserdam is op uitnodiging van de Belgische luchtmacht meegevlogen naar de herdenking in Crépon in Normandië als dank voor de jarenlange herdenking van de omgekomen piloot, Jean-Noël Vandaele. Generaal buiten dienst Van Caelenberge, het voormalig hoofd van de Belgische luchtmacht, was daar ook bij. Hij hoopt in september onze gast te zijn bij de onthulling in Alblasserdam, evenals enkele andere Belgische hoogwaardigheidsbekleders. Vanuit België is er veel waardering voor onze inspanning om hun landgenoot op deze wijze te herdenken."

De voorbereidingen voor de herdenking zijn inmiddels in een goed gevorderd stadium zijn. "We hebben de huisstijl, een informatiefolder en een eerste ontwerp van het herdenkingsbord klaar door een bijdrage van drukkerij Haveka in Alblasserdam. De historische vereniging heeft haar laatste editie van het kwartaalblad speciaal in full color uitgegeven en deze is bijna geheel gewijd aan het verhaal van Jean-Noël. We hebben zelfs nog overleg gehad over een flypast van de Belgische luchtmacht, maar dit bleek helaas praktisch niet meer in te passen."


Geurt Mouthaan