null
null Foto:

Raad Alblasserdam: minder geld naar de zorg

alblasserdam • Bezuinigen op de uitgaven voor zorg, om zo de miljoenentekorten in de komende jaren aan te pakken; dat was de boodschap die de gemeenteraad van Alblasserdam dinsdagavond het college meegaf.

Dat gebeurde tijdens de bespreking van de Perspectiefnota. Na jaren van overschotten kijkt de gemeente Alblasserdam de komende jaren tegen grote tekorten aan, die vooral veroorzaakt worden door de stijgende kosten binnen het sociaal domein (onder meer jeugdzorg en Wmo). Het college had de gemeenteraad geschetst aan welke 'knoppen' gedraaid zou kunnen worden om de tekorten te bestrijden. De raad was daar redelijk eensgezind over: voor het verhogen van de woonlasten en het terugschroeven van de ambities was weinig tot geen steun. Binnen het sociaal domein zelf zullen de kosten omlaag moeten.

Een weg die de VVD zonder problemen inslaat, zo stelde fractievoorzitter Herman Verweij: "In deze raad leek het praten over geld in het sociaal domein op voorhand asociaal. Nu ontkomen we er niet aan. Het niet onder ogen willen zien van het onvermogen om in het sociale domein op financiën te sturen is asociaal en onhoudbaar. Als VVD snakken wij ernaar om na deze discussie echt aan de slag te kunnen gaan. De primaire oplossing moet gevonden worden in het terugdringen van de uitgaven."

Zie verder pagina 3: Alblasserdam op zoek naar geld voor de zorg