• Wethouder Peter Verheij (l), samen met SGP-Tweede Kamerlid Kees van der Staaij.
• Wethouder Peter Verheij (l), samen met SGP-Tweede Kamerlid Kees van der Staaij. Foto: aangeleverd

Peter Verheij lid Raad Openbaar Bestuur

alblasserdam • Wethouder Peter Verheij uit Alblasserdam mag zich sinds kort lid van de Raad Openbaar Bestuur (ROB) noemen. Een nevenfunctie waarmee hij zich - naast zijn inzet voor de plaatselijke en regionale overheid - nu ook voor de landelijke regering nuttig wil maken.

De Raad Openbaar Bestuur is een gezaghebbend orgaan dat gevraagd en ongevraagd de landelijke overheid van advies voorziet. De ROB kwam onlangs nog in het nieuws met 'Ondertussen in Den Haag', een rapport over het sociaal domein en de invloed van decentralisaties op het functioneren van de overheid.

Het afgelopen halfjaar traden drie leden terug. Van verschillende kanten werd wethouder Peter Verheij op deze 'vacatures' gewezen. "Men stelde dat de gevraagde kennis en ervaring goed bij mijn profiel pasten", vertelt de SGP-politicus. "Zelf ervoer ik dat ook zo en ik ben zeer vereerd dat ik benoemd ben."

Sociaal domein

Binnen de Raad Openbaar Bestuur wil Verheij zich met name op drie thema's inzetten. "Allereerst maak ik al meer dan twintig jaar deel uit van het lokaal bestuur; van jeugdgemeenteraadslid, burgerraadslid, raadslid tot wethouder. Die ervaring in het lokaal en ook regionaal bestuur breng ik graag in. Daarnaast heb ik een financiële achtergrond en daar houd ik me als wethouder ook mee bezig. Als laatste aandachtspunt wil ik het sociaal domein noemen, een onderwerp waar binnen gemeenten veel over te doen is."

De lijst met nevenfuncties van Peter Verheij is al indrukwekkend. Hij schrapte en schrapt er verschillende om ruimte te maken voor de uren die het lidmaatschap van de ROB gaan kosten. "Ik ben al negen jaar betrokken bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG); bij de VNG was ik vice-voorzitter van de commissie financiën, één van de belangrijkste commissies. Daar stop ik mee. De VNG is een lobbymachine. Met de ROB, een onafhankelijk adviesorgaan, zit je dichter bij het bestuur en kun je directer invloed uitoefenen."

Belastingkantoor

De Alblasserdamse wethouder stopt daarnaast bij de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de wijze waarop gemeenten met lokale belastingen omgaan. "En in september leg ik het voorzitterschap van belastingkantoor SVHW neer."

Zoals gezegd, de ROB is een gezaghebbend orgaan, dat landelijk de aandacht trekt. Voor Verheij is het desondanks geen bewuste keuze in zijn carrière. "Nee, zo sta ik er niet in. Ik probeer me dagelijks nuttig te maken in mijn dorp en in de regio Drechtsteden. Ik ben blij dat ik de kans krijg om me op deze wijze ook voor het landelijk bestuur in te mogen zetten."


Geurt Mouthaan