Foto: www.123rf.com
Foto: www.123rf.com Foto: www.123rf.com

Onderzoek ondergrondse hoogspanning

papendrecht • De gemeente Papendrecht gaat onderzoeken of het haalbaar is om ongeveer zes kilometer aan hoogspanningskabels ondergronds aan te leggen.

Daarmee kunnen ongeveer 470 woningen in Papendrecht uit de zogenaamde risicozone gehaald worden.

In Papendrecht passeren verschillende hoogspanningsleidingen. Met name in de wijk Oospolder is het 'druk'. Juist in dat gebied ontstond enkele jaren terug commotie, toen bleek dat de woningen die men aan de Aalscholver wilde bouwen, mogelijk te dicht bij hoogspanningsmasten zouden komen te liggen. De gevaren van straling van de masten waren onvoldoende in kaart gebracht.

Uit onderzoek bleek dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was, maar dat kan veranderen wanneer de landelijke overheid in de toekomst besluit om de spanning op hoogspanningskabels te verhogen. Er is immers een toenemende vraag aan elektriciteit. Als hoogspaningskabels diep genoeg begraven liggen onder de grond, is er geen elektromagnetisch veld boven de grond. De kosten van het begraven van hoogspanningskabels zijn hoog. Het grootste deel zal worden bekostigd door de landelijke overheid en netbeheerder TenneT, maar dan nog zal de gemeente Papendrecht naar verwachting 1 miljoen euro per kilometer moeten bijdragen. Dat geld heeft de gemeente niet in kas. Desondanks gaat het begraven van hoogspanningskabels onderzocht worden.