• Rien van Zanten op de voorgrond, met daarachter v.l.n.r. Jan de Ruiter en Agnes en Natalie.
• Rien van Zanten op de voorgrond, met daarachter v.l.n.r. Jan de Ruiter en Agnes en Natalie. Foto: Bert Bons

Sponsoractie voor ALS-patiënt:

'Zwem voor Rien' in de Blokweer

alblasserdam • Om het leven van ALS-patiënt Rien van Zanten (66) draaglijker te maken, organiseert zijn familie op donderdagavond 18 juli sponsorzwemmen in de Blokweer in Alblasserdam.

"Van het bedrag wat we ophalen, willen we hulpmiddelen aanschaffen. Zoals een rolstoelbus, zodat mijn vader wat meer vrijheid heeft. Want met ALS word je vrijheid je op een harde wijze afgenomen", vertelt dochter Natalie de Witte.

Ongeneeslijk

De spierziekte, die ongeneeslijk is en na de diagnose een levensverwachting geeft van twee tot maximaal tien jaar, werd in november vorig jaar vastgesteld bij Rien. "Ik was een aantal maanden daarvoor geopereerd aan mijn aorta. De genezing ging prima, maar mijn rechterarm bleef raar doen. In juni 2018 werd ik doorverwezen naar de afdeling neurologie van het Radboudziekenhuis. Zij constateerden een spierziekte, maar pas in november werd in de ALS-kliniek in Utrecht de diagnose gesteld."

Hij vertelt het nuchter, maar kampt sindsdien met spanningen. Dat is niet goed voor het ziekteproces, waardoor Rien merkt dat hij hard achteruit gaat. Hij zit al volledig in een rolstoel en moest verhuizen van de Edisonweg naar de Van Eesterensingel.

Stem digitaliseren

"Bij mij is de ALS gelukkig begonnen bij mijn armen. In 50 procent van de gevallen wordt als eerste de stem aangetast", zo probeert hij optimistisch te zijn. Omdat uiteindelijk ook spreken niet meer mogelijk zal zijn, heeft de familie besloten om van de eerste zwemdonaties de stem van Rien te laten digitaliseren voor de toekomstige spraakcomputer.

"We hebben tot nu toe nu al 3000 euro binnen gekregen en vonden dit een mooi eerste doel", legt Natalie uit. "Daardoor kunnen de kleinkinderen, waarvan sommigen nu klein zijn, straks opa's echte stem nog horen wanneer hij via de computer moet praten."

Voor de aanschaf van een tweedehands rolstoelbusje is 7000 tot 10.000 euro nodig. Rien en zijn vrouw Agnes hopen dat de zwemmers dit met sponsorgeld bij elkaar kunnen krijgen. "De hopper heeft soms behoorlijke wachttijden, dat trekt Rien gewoon niet meer", weet Agnes.

ALS op weg

Wanneer Rien de aangepaste bus later niet meer nodig heeft, wil de familie Van Zanten het voertuig schenken aan stichting 'ALS op weg', zodat andere ALS-patiënten daarvan gebruik kunnen maken.

Zwembad gratis

Publiek en zwemmers zijn op donderdag 18 juli vanaf 19.00 uur welkom in de Blokweer, dat het zwembad gratis ter beschikking stelt. "Daar hebben we geen moment over hoeven nadenken!", vertelt Jan de Ruiter van De Blokweer. Er zijn personeelsleden aanwezig om het zwemmen te begeleiden. Het sponsorzwemmen start om 19.30 uur. Volwassenen zwemmen een uur, kinderen een half uur. "Maar die tijden zijn indicaties, kinderen mogen langer zwemmen, volwassenen korter", legt Natalie uit.

Inmiddels hebben zich al vijftig mensen aangemeld, maar de familie Van Zanten hoopt natuurlijk op veel meer deelnemers en toeschouwers.

"We merken dat veel mensen het lastig vinden om met Rien's ziekte om te gaan. Maar deze actie is grandioos! We krijgen mooie reacties van mensen en merken dat er een enorme saamhorigheid ontstaat. Hierdoor ontstaat er openheid over de ziekte van Rien. Dat doet ons goed!"

Voor meer informatie of donaties: zie Facebook ('Zwem voor Rien') of ndewitte80@gmail.com.

Bert Bons