• De ondertekenaars van het Human Capital Akkoord.
• De ondertekenaars van het Human Capital Akkoord. Foto:

Akkoord over omscholing en werkgelegenheid

drechtsteden • Bedrijfsleven, onderwijs en overheid hebben een akkoord gesloten voor het verbeteren van de arbeidsmarkt in Zuid-Holland. Met name omscholing krijgt prioriteit.

Zuid-Holland kampt namelijk met de grootste arbeidstekorten van Nederland. Vorige week tekenden 66 partijen uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid daarom het Human Capital Akkoord Zuid-Holland. Samen committeren deze partijen zich aan harde doelstellingen omtrent (om)scholing van personeel, het aan het werk helpen van niet-werkenden en het aantrekken van internationaal talent. Met het Human Capital Akkoord wil Zuid-Holland nationaal en internationaal concurrerend worden dankzij een arbeidsmarkt die het talent van werkenden optimaal benut.

"Werkgevers hebben moeite met het vinden van goed personeel, werknemers hebben moeite met het vinden van een geschikte baan," zegt Marja van Bijsterveldt, voorzitter van de taskforce Human Capital vanuit de Economic Board Zuid-Holland. "Die mismatch is niet een probleem van de werkgever of van de werknemer, dat is een probleem van ons allemaal. Het is belangrijk dat de Zuid-Hollandse arbeidsmarkt wendbaarder wordt. We willen koploper zijn in het Leven Lang Ontwikkelen. Die ambities zetten we nu om in daden."
De provincie Zuid-Holland heeft voor de uitvoering van de Human Capital Agenda in het eerste jaar 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. De agenda loopt in ieder geval tot 2024 en de regio heeft zich voor die horizon een aantal concrete doelen gesteld. Zo gaat de regio 40.000 werknemers in staat stellen zich te ontwikkelen, 55.000 werknemers de overstap laten maken naar een andere sector en 20.000 deeltijdwerkers die meer willen werken, aan werk helpen.

Ook de Drechtsteden heeft het Human Capital Akkoord ondertekend. "Dit Zuid-Hollandse akkoord past precies in de versterkte Drechtsteden Human Capital aanpak. Het is gericht op een versterkt ondernemersklimaat en meer kansen voor werknemers en mensen zonder baan," zegt Drechtsteden Regioportefeuillehouder Economie André Flach.