• De moeder van de eigenaresse, Monique van Holten, verrichtte de openingshandeling.
• De moeder van de eigenaresse, Monique van Holten, verrichtte de openingshandeling. Foto: Geurt Mouthaan

Plus: écht Alblasserdamse supermarkt

alblasserdam • De nieuwe Plus supermarkt in Alblasserdam opende vorige week woensdag officieel de deuren. Eigenaresse Monique van Holten gaat met veel plezier deze uitdaging aan en wil van de winkel een echte Alblasserdamse supermarkt maken.

De Plus neemt aan de Sportlaan 1 de plek in van de Dirk, die eerder dit jaar verhuisde naar de Plantageweg. Bij de invulling van de openvallende locatie was de wens van het gemeentebestuur én van de omwonenden duidelijk: zij zagen het liefst een nieuwe supermarkt komen. "Meerdere ketens hebben daarop gereageerd", vertelt Monique van Holten. "Plus kwam uiteindelijk als beste naar voren. En er zijn inderdaad al vier supermarkten op het dorp, maar onderzoek naar de bestedingen wijst uit dat er voldoende ruimte is voor een vijfde."

Samen met haar zoon Michael en haar dochter Demi zet zij de schouders eronder om ook ook deze vestiging van Plus tot een succes te maken. Ervaring in de branche heeft ze meer dan voldoende. Met haar man nam ze als jonge twintigers een Plus over in Leerdam. "Na dertien jaar hebben we die verkocht, maar na wat omzwervingen kwamen we toch weer terug bij Plus. We zijn toen in Stolwijk verder gegaan."

Enkele jaren geleden overleed haar man. Monique besloot al snel het ondernemer zijn niet los te laten en, waar ze eerder meer achter de schermen werkte, nu zelf meer naar voren te treden. "Begin dit jaar hebben we de winkel in Stolwijk verkocht en heb ik aan de Plus-organisatie aangegeven op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Toen Alblasserdam voorbij kwam, viel dat meteen goed. Een winkel vanaf nul opbouwen én in mijn eigen streek, dat kon bijna niet beter."

Een servicesupermarkt, dat is Plus volgens Monique. "Daarnaast willen we ons onderscheiden door waar mogelijk lokale leveranciers in te zetten. We hebben al artikelen van Ron's Bloemenshop uit Papendrecht en Bakkerij Voordijk uit Ridderkerk in de schappen, net als Graafstroom kaas uit Bleskensgraaf. Maar dat willen we de komende tijd verder uitbreiden. En Plus scoort altijd hoog op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen; zo hebben wij de meest zuinige koelingen die er zijn en hebben we een uitgebreid assortiment aan biologische artikelen."

De laatste loodjes van de forse verbouwing zijn inmiddels achter de rug; de werklieden zijn weg en klanten hebben hun plek ingenomen. Maar achterover leunen is er voor Monique zeker niet bij. "De komende tijd gaan we onderzoeken waar Alblasserdam behoefte aan heeft. Op het gebied van wat we verkopen, maar zeker ook wat betreft de verenigingen en clubs. Op wat manier kunnen wij iets voor hen betekenen, bijvoorbeeld door te sponsoren? Daar gaan we de eerste maanden veel energie in steken."


Geurt Mouthaan