Afbeelding
Foto:

Grote tekorten verwacht op sociale zaken

alblasserdam • De gemeente Alblasserdam voorziet de komende jaren net als veel andere gemeenten in Nederland aanzienlijke tekorten in het sociaal domein.

Zonder aanvullende maatregelen komt de gemeente jaarlijks 2 miljoen euro tekort op een totale begroting van tussen de 45 en 50 miljoen per jaar. Dit signaal geeft het college aan de gemeenteraad bij het aanbieden van de Perspectiefnota 2020.

Alblasserdam onderschrijft het pleidooi van de VNG dat het Rijk voldoende geld beschikbaar moet stellen voor de taken werk, zorg en jeugd. Tegelijkertijd is in opdracht van het Drechtstedenbestuur een Taskforce opgericht die samen met de Sociale Dienst Drechtsteden, de Dienst Gezondheid & Jeugd en de gemeenten zoekt naar oplossingen. Ondanks deze inspanningen is de kans reëel dat Alblasserdam ook lokaal interventies moet doen om financieel gezond te blijven. Het college voorziet dat het komend jaar gesprekken met maatschappelijke partners worden gevoerd over mogelijke maatregelen.

Grofweg beschikt een gemeente over drie knoppen om de financiële situatie te beïnvloeden. Enerzijds kan de gemeente de uitgaven (tijdelijk) verlagen, waardoor ambities mogelijk niet of pas later worden gerealiseerd. Anderzijds kan de gemeente de inkomsten verhogen of reserves inzetten om tekorten tijdelijk op te vangen.

Zie verder pagina 3: Gemeenteraad mag met oplossing komen voor tekort