• Arjan de Jonge en Jan de Ruiter schudden elkaar de hand op het kunstgrasveld.
• Arjan de Jonge en Jan de Ruiter schudden elkaar de hand op het kunstgrasveld. Foto: Bert Bons

Een bekende plek voor veel Alblasserdammers

'Veld Molenzicht mooie plek taptoe'

alblasserdam • Het is noodgedwongen, maar de nieuwe locatie voor de taptoe van het Havenfestival zou nog weleens beter kunnen bevallen dan de oude.

Vanwege de verbouwing van het gemeentehuis kan de jaarlijkse taptoe, altijd op de vrijdag in de Havenfestivalweek, straks niet gehouden worden op het Raadhuisplein. "Qua ruimte zou het nog net kunnen, maar dan sta je wel met je rug tegen een bouwput aan", legt Jan de Ruiter van het Havenfestivalcomité uit. "De ambiance is weg."

Losse klinker

Daarnaast liggen er nogal wat klinkers los op het plein en daar houden fanfarekorpsen niet van.

"Wethouder Kraijo bood toen aan om de taptoe te houden op de parkeerplaats bij Landvast, maar daar staat een lantaarnpaal storend in de weg. Het zou niet makkelijk zijn om die weg te halen."

Jan de Ruiter had inmiddels zijn vizier gericht op sportpark Molenzicht. Na een gesprek met voorzitter Arjan de Jonge van CKC Kinderdijk zijn zowel de sportvereniging als het Havenfestival ervan overtuigd dat de taptoe op het kunstgrasveld een win-winsituatie kan opleveren voor beide partijen.

Perfect terrein

"Het terrein is perfect, de verlichting is goed en er zijn kleedkamers waar de fanfarekorpsen gebruik van kunnen maken", somt De Ruiter op. "En er is horeca", vult De Jonge van CKC Kinderdijk aan. De opbrengsten daarvan gaan naar de korfbalvereniging.

Na zeventien jaar de taptoe op het Raadhuisplein verhuist het evenement dus naar de wijk Kinderdijk. "Het is een bekende plek voor veel Alblasserdammers", weet Arjan de Jonge. "CKC Kinderdijk en KDO hebben er hun thuisbasis en er zijn altijd activiteiten, bijvoorbeeld met Koningsdag."

Jan de Ruiter: "We hopen dat duizend bezoekers, die we elk jaar op het Raadhuisplein hebben, ook op Sportpark Molenzicht aan te tikken."

"En als het inderdaad goed bevalt, dan willen we graag de komende jaren op Sportpark Molenzicht blijven. Want het Raadhuisplein wordt opnieuw ingericht. In de nieuwe opzet wordt kleiner en bovendien zijn ze van plan om bloembakken en zitjes te creëren op het plein."

Elke zichzelf respecterende taptoe wil graag een oppervlak van ongeveer 40 bij 60 meter om de marsen op te kunnen uitvoeren. Die ruimte is straks niet meer beschikbaar op het Raadhuisplein. Het kunstgrasveld op Molenzicht meet ongeveer 35 bij 70 meter. Ruim voldoende. Het publiek kan zich opstellen rondom de reclameborden. Er zijn ongeveer 65 parkeerplaatsen beschikbaar, maar de organisatie hoopt dat zoveel mogelijk mensen lopend of met de fiets naar de taptoe komen.