• Jacqueline Brandenburg.
• Jacqueline Brandenburg. Henk Ganzeboom, kobalt Fotografie D

Boek over gevolgen van een scheiding

regio • Jacqueline Brandenburg-Bons uit Hendrik Ido Ambacht heeft een boek geschreven over de gevolgen van een scheiding voor kinderen. Ze interviewde hiervoor negen mensen, onder meer uit de Alblasserwaard

"Wat zijn hun verhalen, hun emoties, hun verwerking en eventuele gevolgen in hun verdere leven? Maakt de leeftijd waarop ouders van elkaar scheiden verschil?", zijn vragen die in haar boek aan de orde komen. Ze heeft die vragen niet autobiografisch behandeld, alhoewel ze zelf ook een kind is van gescheiden ouders, maar gesteld aan een aantal mensen die in een dergelijke situatie terecht zijn gekomen.

Als volwassene begreep ze de scheiding van haar ouders, die zich voltrok toen ze zelf 42 jaar was, maar emotioneel kon ze het moeilijk verwerken. Een vriendin van haar stelde dat het makkelijker te verwerken is als dat je op jonge leeftijd overkomt. Die 'stelling' werd de basis van haar boek, want is dat wel zo? Die vraag bleef maar in haar hoofd zitten.

Open gesprekken

"Het is dus uiteindelijk niet een autobiografisch verhaal geworden. Ik heb met negen kinderen van gescheiden ouders gesproken. Daarvan waren er vijf jong en vier volwassen, boven de achttien, op het moment dat hun ouders uit elkaar gingen."

"Daarbij bleek dat de leeftijd minder invloed had op de ervaring, het hangt van de persoon af. Wel heb ik heel veel overeenkomsten gevonden, maar ook verschillen. Het is geen wetenschappelijk boek geworden. Het is vanuit mijn hart geschreven, ik ben open het gesprek aangegaan."

"Wat me opviel, is dat het zo ontzettend verschillend is", vervolgt Jacqueline Brandenburg. "Eigenlijk wilde ik een blij boek schrijven, het is helemaal geen boos boek, ondanks dat het niet zo'n leuk onderwerp is. Zo komen er in het boek zowel positieve als negatieve ervaringen aan de orde."

Voor meer inhoudelijke informatie, zie de auteursblog van Jacqueline: https://volwassenkindvangescheidenouders.auteursblog.nl.