Afbeelding
Foto: Bert Bons

'Betere controle op vrijwilligersbesturen'

alblasserdam • Als gevolg van de financiële rampspoed bij sportcentrum Blokweer in Alblasserdam wil wethouder Arjan Kraijo ook andere vrijwilligersbesturen met veel verantwoordelijkheid tegen het licht houden. Dat meldde hij dinsdagavond aan de gemeenteraad.

Sportcentrum Blokweer kampt met oplopende tekorten en de gemeenteraad moet financieel bijspringen om de voorziening overeind te houden. Tijdens de eerder gehouden commissievergadering drongen de raadsleden al aan op meer controle. "We gaan veel frequenter om tafel en zijn meer alert op de financiële situatie", reageerde wethouder Arjan Kraijo tijdens de raadsvergadering. "Achteraf kunnen we zien dat bij het bestuur teveel in vertrouwen bij de penningmeester werd neergelegd. Zelf hadden we misschien minder gemakkelijk het uitstellen van het aanleveren van de cijfers toe moeten staan. De alarmbellen hadden eerder moeten gaan rinkelen."

Er loopt nu een onderzoek naar hoe het zo mis heeft kunnen gaan.Naar aanleiding daarvan wil Kraijo ook andere vrijwilligersorganisaties in Alblasserdam onder de loep nemen. "Dat is een vervolgstap, breder kijken naar hoe vrijwilligersbesturen die veel verantwoordelijkheid dragen functioneren."

De raadsleden waren eensgezind: niet alleen het bestuur heeft gefaald, maar ook de politiek. Zie verder pagina 5: 'Er had meer controle moeten zijn'