donderdag 16 mei

Huis van de Waard
13.30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83, Planetenlaan 83. Huis van de Waard houdt een gezellige middag tot 16.30 uur. Er is ruimte voor een spelletje, iets creatiefs of een praatje met een bakje koffie of thee. Info:www.huisvandewaard.nl.

Nieuw agendabericht
14.00, Papendrecht, Elimkerk, P.C. Hooftlaan 178. PCOB Papendrecht houdt de laatste avond van het seizoen. De heer van de Burg geeft een presentatie met als titel 'Friesland, moet je gezien hebben'.

PCOB Papendrecht
14.00, Papendrecht, Elimkerk, P.C. Hooftlaan 178. PCOB Papendrecht houdt de laatste bijeenkomst van het seizoen. De heer van de Burg geeft een presentatie met als titel 'Friesland moet je gezien hebben'.

Maaltijd in MFC Maasplein
16.30, Alblasserdam, MFC Maasplein. De activiteitencommissie van MFC Maasplein verzorgt een maaltijd voor alle bewoners van het complex en omwonenden in de wijk. Op het menu staat een Chinese maaltijd. Mee-eten kost 5,50 euro. Inschrijven kan tot en met vrijdag 10 mei en er is plaats voor maximaal 50 personen. Aanmelden kan in het gebouw zelf bij het personeel van SMILE. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 14.30 uur.

Zingen voor Israël in Papendrecht
19.45, Papendrecht, Sionskerk, Rubensstraat 35. Vrijwilligers houden een koor- en samenzangavond waarop het land Israël centraal zal staan. Muzikale medewerking wordt verleend door het Sliedrechtse koor Praise Him onder leiding van Jan Quintus Zwart. De meditatie wordt verzorgd door dominee Willem J.J. Glashouwer. De toegang is vrij. Er is een collecte voor de stichting Christenen voor Israel. Ook is er gelegenheid om producten uit Israël te kopen en er zal een boekentafel zijn.

vrijdag 17 mei

Plantjesdag Vrienden van De Twijn
12:00, Alblasserdam, De Twijn. Vrienden van De Twijn houdt een plantjesmarkt die duurt tot 16.00 uur. De opbrengst van de markt zet Vrienden van De Twijn in voor haar doel: het financieel ondersteunen van IKC De Twijn en van andere basisschoolkinderen in Alblasserdam die een steuntje in de rug verdienen. Tegelijkertijd wil de organisatie insecten, vlinders en vogels helpen door voor voorjaars- en zomerbloeiers in het dorp te zorgen. Atelier ERBIJ verzorgt workshops (bloemen & plantmotieven zentangle'en) waarbij bezoekers kunnen aanschuiven. Ook is er koffie/thee met lekkers te koop. Voor meer informatie: www.vriendenvandetwijn.nl.

Voorjaarsbingo De Zwerver
20:00 uur, Kinderdijk, kantine De Zwerver - Voorjaarsbingo vv De Zwerver. Met in de superronde een eerste prijs t.w.v. 250 euro.

Extra bingo-avond
Vrijdagavond 17 mei is er een extra bingo-avond bij speeltuinvereniging De Zonnebloem Papendrecht. Ook deze avond maakt men weer kans op vele mooie prijzen tijdens een gezellige avond. Er worden 15 bingorondes gespeeld en aansluitend is er nog een superronde met extra grote prijzen. De zaal gaat open om 19.30 uur en omstreeks 20.00 uur zal gestart worden met de eerste bingoronde. De Zonnebloem is te vinden aan de Lisbloemstraat, achter de Sterflat in Papendrecht.

Sjaak Bral met Sex met Sjaak
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Sjaak Bral verzorgt op vrijdag 17 mei vanaf 20.15 uur een uitvoering in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht.
Sex met Sjaak is een hartstochtelijk pleidooi voor stomende seks. Sjaak deed voor deze voorstelling vijf jaar lang research in alle vormen van seks. Van de gogobars in Thailand tot de darkrooms in Den Haag. Swingerparties, SM-feesten, TInder en Grindr: Sjaak heeft het allemaal gezien en meegemaakt. Met instemming van zijn partner, dat u het weet. Met als hoogtepunt deze voorstelling natuurlijk. Kom een avondje daten met met deze Haagse (kuch) sexmachine!
Entree: €18,50/€16,95. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

zaterdag 18 mei

Houten barok dwarsfluit in zaterdagmiddagconcert
16:00, Papendrecht, Morgensterkerk. De traverso, de houten dwarsfluit, staat centraal op het komende zaterdagmiddagconcert op 18 mei in De Morgenster, begeleid door barok cello en klavecimbel. Het wordt een programma met alleen maar Franse barokmuziek van Blavet, Leclair, Boismortier en Duphly. Prachtige zangerige en kleurrijke muziek. Medewerkenden zijn Jaap Visser, traverso, Armen van der Linden, barokcello en Arie de Bruijn, klavecimbel. De flauto traverso of flûte traversière is van hout en heeft slechts een enkele klep. De overige toongaten worden met de vingers gedicht, net als bij de blokfluit. De traverso heeft een zeer expressieve en briljante klank. Het instrument kan volop variëren in kleuren en dynamiek. De fluitist Jaap Visser zal al deze facetten laten horen in twee sonates van Michel Blavet (1700-1768) en één van Jean-Marie Leclair L'Ainé ( 1697-1764). Beiden waren musicus aan het Franse Hof bij Lodewijk XV. Joseph Bodin de Boismortier leefde ook in de Rococo periode tijdens Lodewijk XV en verwierf koninklijke licentie om zijn muziek te laten drukken. Van deze componist klinkt een solosonate voor barok cello en klavecimbel. Boismortier liet zich niet verleiden tot charmante en galante muziek, maar hield de Franse traditie van schoonheid en geraffineerdheid in stand. Tot slot klinkt het klavecimbel solo in een werk van Jacques Duphly ( 1715-1789) La Forqueray. Duphly hield van het klavecimbel. In La (pièce de) Forqueray, een hommage aan de Franse gambist Antoine Forqueray, laat hij vooral het laag (de gamba) gonzen en zingen. Het concert op zaterdag 18 mei begint om 16.00 uur en wordt gehouden in de De Morgenster aan de Muilwijckstraat 1 te Papendrecht. Toegang is vrij.

Internationaal Danstheater in Theater De Willem
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Het Internationaal Danstheater voert op zaterdag 18 mei Tin Pan Alley Parade uit in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht.
Tijdens de Roaring Twenties barstte in New York het muzikale leven in alle hevigheid los. Honderden zo niet duizenden musici componeerden nieuwe melodieën, liedjes en wijsjes, die in Tin Pan Alley op piano's ten gehore werden gebracht; deze vaak niet gestemde piano's klonken alsof er op tinnen pannen werd getrommeld. Tin Pan Alley werd de bakermat van de moderne muziek, waar elkaar kruis bestuivende geniale geesten rijkelijk putten uit elkaars werelden. Ongebruikelijke en vrijgevochten dansen (the charleston, the grizzly bear dance, the turkey trot) kregen hun plek in vaudeville en musical. Denk aan Josephine Baker die gedurfde nieuwe stijlen introduceerde, maar ook Isadora Duncan en Ruth Saint Dennis. 'Tin Pan Alley' is een swingende ode van dansers en muzikanten aan de durfals, de vernieuwers, de gekken, de zoekers, de veranderaars, de verwondering en de nieuwsgierigheid.
Entree: €22,10/€20.55. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

zondag 19 mei

Eén voor één dienst over bevrijding
12:59, Papendrecht, Elimkerk. In de Elimkerk aan de P.C. Hooftlaan in Papendrecht wordt op zondag 19 mei vanaf 12.59 uur weer een één voor één dienst gehouden. Spreker Max van Dam zal het hebben over het thema 'God bevrijdt'.

Bumba En Het Magische Wonderboek
14:00/16:00, Papendrecht, Theater De Willem. Bumba En Het Magische Wonderboek wordt op zondag 19 mei uitgevoerd in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht. Er zijn twee voorstellingen: om 14.00 uur en 16.00 uur. In deze nieuwe Bumbashow worden de jarige Lies en Lars verrast met een magisch wonderboek. Als ze dit boek openmaken, stappen ze in de wonderbaarlijke wereld van Bumba. Ze ontmoeten zijn vriendjes uit het circus zoals Bumbalu, Barry de Leeuw, Kiwi de vogel en Tumbi de olifant. Samen leren ze tellen en dansen op hun favoriete liedjes. Na de show bouwen Lies en Lars een feestje in de foyer en mogen de kinderen met Bumba op de foto. Entree: €15,40. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

dinsdag 21 mei

Gezellige middag
13.30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83, Planetenlaan 83. Huis van de Waard houdt een gezellige middag die duurt tot 16.30 uur. Er is ruimte voor een spelletje, iets creatiefs of een praatje met een bakje koffie of thee. Info: www.huisvandewaard.nl.

woensdag 22 mei

Open Tafel
12:30, Nieuw-Lekkerland, 't Waellant. In 't Waellant aan de Ooievaar in Nieuw-Lekkerland wordt op woensdag 22 mei vanaf 12.30 uur weer een Open Tafel gehouden voor mensen van 55 jaar en ouder uit Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk. Organisatie is in handen van de L. en N. Smit's Stichting. Aanmelden kan tot maandag 20 mei uiterlijk 10.00 uur bij het Service- en Informatiepunt van de L. en N. Smit's Stichting, iedere werkdag geopend van 09.00 tot 12.00 uur. Telefonisch te bereiken op 0184-689360. Zie ook: www.smitsstichting.nl.

Lezing Stevo Akkerman aan vooravond Europese verkiezingen
20:00, Alblasserdam, Landvast. 'Het klopt wel, maar het deugt niet', dat is de titel van de lezing van journalist en schrijver Stevo Akkerman op donderdag 22 mei in Landvast, aan de vooravond van de Europese Verkiezingen. Meer informatie hierover elders in deze krant. Aanvang is om 20.00 uur, entree is gratis.

donderdag 23 mei

Samen koken
13.30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83, Planetenlaan 83. Huis van de Waard houdt een gezellige middag met koffie/thee, spellen en creatieve activiteiten. Van 16.30 tot 19.00 uur kunnen bezoekers samen koken en eten (drie gangen voor 4 euro). Opgeven kan tot uiterlijk 10 uur bij Wilma Neven (06-27281714). Info: www.huisvandewaard.nl.

Themamiddag over ouder worden
14:00 Alblasserdam, gebouw De Haven, Ieplaan 9. De PCOB in Alblasserdam houdt een dialoog-bijeenkomst over de vraag 'hoe wil ik ouder worden?' De middag duurt tot 16.00 uur en is bedoeld voor senioren, mantelzorgers, ouderenbonden en andere geïnteresseerden. Er wordt gesproken over vragen als: welke zorg is er als je minder mobiel of ziek wordt? En: hoe kun je langer thuis blijven wonen? Ook mantelzorg en voorbereiding op het levenseinde en komen aan de orde. Bezoekers gaan onder leiding van ervaren gespreksbegeleiders van KBO-PCOB in kleine groepen met elkaar in gesprek. Aanmelden kan tot 10 mei bij: Rien Gaal (078 6912049, rien.gaal@ziggo.nl) en Janny van Bockel (078 6914233, jantien @solcon.nl).

Studieseminar over Jezus en Israël met Oscar Lohuis
20:00, Alblasserdam, 't Scheepke. Op donderdag 23 mei is er in Alblasserdam een studieavond met ds. Oscar Lohuis, spreker voor Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: Wie is Jezus in relatie met Israël? De bijeenkomst vindt plaats in 't Scheepke, Rijnstraat 434 in Alblasserdam. De aanvang is om 20.00 uur, toegang is gratis.
Het is moeilijk voor ons om te beseffen dat Jezus in veel opzichten bij Israël hoort. Door de eeuwen heen hebben wij Hem zo van Zijn Joodse wortels ontdaan, dat we Jezus en Israël maar moeilijk met elkaar in verband weten te brengen. Velen die in Hem geloven, van Hem getuigen of Hem prediken hebben het nooit over Israël. Of misschien toch wel, maar dan in negatieve zin, omdat Hij botste met de Joodse leiders van Zijn tijd. Toch zijn Jezus en Israël niet van elkaar te scheiden. Hun geschiedenissen hebben veel overeenkomsten. God heeft in Jezus naar Zijn volk Israël omgezien en Hij is gekomen om zijn volk Israël te verheerlijken, zo lezen wij in Lukas 1 en 2. Wat hebben het evangelie van Jezus en de geschiedenis en toekomst van Israël met elkaar te maken?
Achtergrond spreker Ds. Oscar Lohuis was in het verleden verbonden aan de baptistengemeenten in Meppel en Emmeloord. Vanaf 2007 is hij vrijgesteld om zich helemaal te geven aan de woordverkondiging als rondreizende prediker, evangelist en bijbelleraar. Lohuis spreekt regelmatig in kerken, hij verzorgt bijbelstudies en schrijft columns in verschillende bladen. Lohuis: "De tijd waarin wij nu als kerk van Jezus Christus leven vraagt om een serieuze overdenking van de plaats van Israël in Gods reddingsplan voor deze wereld."

Vrijdag & Sandifort met Voorlopig Voor Altijd
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Remko Vrijdag en Martine Sandifort verzorgen op donderdag 23 mei vanaf 20.15 uur 'Voorlopig Voor Altijd' in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht. Hun hilarische derde programma 'Vrijdag vs Sandifort' werd terecht bejubeld. Entree: €22,60 / €21,10. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

vrijdag 24 mei

Weekend van de Begraafplaats
19:00, Papendrecht, begraafplaats. Om te laten zien dat een begraafplaats geen plek is om te mijden, maar een plek die heel mooi kan zijn om te komen, wordt jaarlijks het weekend van de begraafplaats georganiseerd. In 2019 is het thema 'Een plek vol verhalen'. Meer informatie elders in deze krant.