• Een BOA in actie in Alblasserdam.
• Een BOA in actie in Alblasserdam. Archieffoto: Bert Bons

Burgemeester over openbare orde en handhaving in Alblasserdam:

'We willen naar een nieuw normaal'

alblasserdam • "Er zijn veel vragen van inwoners om op te treden, maar er is weinig begrip van mensen wanneer ze ergens op worden aangesproken", zo vat burgemeester Jaap Paans het handhavingsdilemma in zijn dorp samen. Met een campagne en gerichte inzet van handhavers wil de gemeente Alblasserdam de leefbaarheid en de openbare orde in het dorp verbeteren.

Er zijn problemen in Alblasserdam die telkens terugkeren, zoals parkeeroverlast, honden(poep) en afval dat overal behalve in de afvalbakken terechtkomt. "De capaciteit van onze BOA's is hiervoor niet toereikend", vervolgt de burgemeester.

Er kunnen uiteraard meer handhavers aangesteld worden, maar dat kost geld. En bovendien; de gemeente heeft vorig jaar al extra geld vrijgemaakt voor de uitbreiding van het aantal uren waarop BOA's actief kunnen zijn in het dorp.

Beslissing

De gemeenteraad moet straks gaan beslissen welke zaken voorrang krijgen en welke vormen van overlast minder urgent zijn. "Zij moeten als volksvertegenwoordigers hun oren te luisteren leggen in de maatschappij en bij hun achterban om te kijken wat er leeft."

Daarnaast wil de gemeente Alblasserdam toewerken naar een situatie waarbij het normaal gaat worden dat mensen elkaar kunnen aanspreken als er overlast is. Dat is nu vaak nog niet het geval. Mensen kijken dan al snel naar de overheid om op te treden, maar dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn wanneer mensen het durven om elkaar te benaderen.

Begrip

Toch begrijpt Paans het wanneer mensen bang zijn om de confrontatie aan te gaan. In veel gevallen trekken de handhavers (BOA's) van de gemeente samen op in Alblasserdam vanwege de agressieve reacties waarmee ze soms te maken krijgen.

Met een campagne, bijvoorbeeld bestaande uit straat- of buurtgesprekken, wil de gemeente 'een nieuw normaal' creëren, waarbij mensen elkaar durven en kunnen aanspreken op elkaars gedrag of overlast.

Startnotitie

Burgemeester Paans: "Maar eerst willen we het onderwerp behandelen in de gemeenteraad. Zij mogen aangeven wat ze belangrijk vinden en hoeveel geld ze daarvoor over hebben." Als aanzet voor de discussie heeft de gemeenteraad een negentien pagina's tellende startnotitie gekregen waarin de problematiek uitgelegd wordt. Waarschijnlijk in mei of in juni zal de gemeenteraad zich erover gaan buigen.

Zij zullen in hun ideeën gevoed worden door hun achterban en burgers die bij partijen kunnen aangeven wat ze belangrijk vinden.

Prioriteiten

"We kunnen niet alles doen en overal op handhaven", weet Paans. "Ik wil alleen een handhavingsbeleid aannemen waarmee we effectief aan de slag kunnen. Als het moet, beperk ik liever de regels zodat we die kunnen naleven. Het is funest om heel veel regels vast te stellen om er vervolgens niets mee te doen."

De publiekscampagne gaat waarschijnlijk in het najaar van start, zodat de gemeenteraad en inwoners van Alblasserdam voldoende tijd hebben om aan te geven hoe die campagne eruit moet komen te zien.

Intussen wil de gemeente ook (nog) intensiever gaan samenwerken met partners als Woonkracht10, bedrijven die actief zijn in de wijken zoals de vuilophaaldienst en energieleveranciers, de SWA en andere maatschappelijke organisaties. Paans: "We werken al veel met hen samen, maar daar kunnen we nog meters maken, waardoor we eerder en beter signalen kunnen opvangen wanneer iets niet goed gaat."