Afbeelding
Foto: 123RF Stockfoto

'Veiligheidsnorm leidingwater aanscherpen'

papendrecht • De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil het drinkwater in Papendrecht zoveel mogelijk ontdoen van de giftige stof GenX. De normen moeten aangescherpt worden en Papendrechts leidingwater zou gezuiverd moeten worden via het principe van omgekeerd osmose.

In de Klaroen van woensdag 8 mei stond te lezen dat vissen zo goed als geen GenX-stoffen zouden opnemen. Dat zou blijken uit een onderzoek dat Chemours heeft laten uitvoeren. Dit onderzoek was uitgevoerd op verzoek van de provincie Zuid-Holland en het RIVM. In het artikel staat dat de veilige norm voor drinkwater 150 nanogram per liter zou zijn (RIVM). De norm voor oppervlaktewater is gesteld om 118 nanogram per liter.

Vreemd

"Is het niet vreemd dat de veilige norm voor drinkwater minder scherp is dan de veilige norm voor oppervlakte water?", vraagt Ruud Lammers van OP zich af in een brief aan het gemeentebestuur van Papendrecht.

OP wil dat de gemeente de veilige norm voor leidingwater op deze wijze aanscherpt. Dan zijn er echter direct maatregelen nodig, omdat het water dan niet meer voldoet aan de eisen. Hoe dat er in de praktijk uit zal zien, is onduidelijk. Daarnaast pleit OP voor de procedure van omgekeerde osmose om daarmee water te zuiveren. Op die wijze wordt meer GenX uit het drinkwater gehaald.