• Een stand van het boek Target Rotterdam.
• Een stand van het boek Target Rotterdam.

Uitreiking van de Donner Boekenprijs

rotterdam/papendrecht • Het boek Target Rotterdam, de geallieerde bombardementen op Rotterdam en omgeving, 1940-1945 van Papendrechter Jac. J. Baart en Lennart van Oudheusden, verschenen bij uitgeverij Boom, heeft de Donner Boekenprijs 2019 gewonnen. De auteurs krijgen op 25 mei, om 15.00 uur, tijdens Bookstore Day de prijs uitgereikt.

Het boek vertelt het minder bekende verhaal van de geallieerde luchtaanvallen op Rotterdam. Daarbij vielen meer slachtoffers dan bij het Duitse bombardement van mei 1940. Target Rotterdam werpt nieuw licht op de verwoestende, geallieerde luchtaanval van 31 maart 1943 op Rotterdam-West en ook op de talrijke nachtelijke bombardementen tussen 1940 en 1942, die lang met raadselen omgeven zijn geweest.

Bijna tweeduizend klanten van Donner brachten hun stem uit op een van de acht genomineerde titels. Er ontspon zich een spannende strijd, maar uiteindelijk eindigden 't Hooge Nest van Roxane van Iperen op plaats twee en Musch van Jean-Marc van Tol op plaats drie. De overige genomineerden waren Jij bent van mij van Peter Middendorp, 21 lessen voor de 21ste eeuw van Yuval Noah Harari, De toekomst is geschiedenis van Masha Gessen, De goede zoon van Rob van Essen en Oog in oog van Egbert van de Gronden.

Jac. J. Baart en Van Oudheusden ontvangen een oorkonde, een sculptuur door Stang Gubbels en een boekenbon van een respectabel bedrag, evenals de belofte van boekhandel Donner zich altijd voor hun werk te blijven inzetten. De uitreiking is op 25 mei om 15.00 uur in de boekhandel tijdens Bookstore Day. Aansluitend zal Marcel Möring de auteurs interviewen.

Boekhandel Donner organiseert sinds 2016 de jaarlijkse boekenprijs. De directie van Donner en de ambassadeurs en het bestuur van de coöperatie Donner dragen titels aan, fictie en non-fictie, verschenen in het afgelopen jaar. Eerdere winnaars waren Ma van Hugo Borst, Juliana van Jolande Withuis en Groeten uit Rotterdam van Robert Mulder.