Afbeelding
Foto: 123rf.com

Regio onderzoekt mogelijkheden flexwonen

molenlanden • De gemeenten Gorinchem, Hardinxveld, Molenlanden en Vijfheerenlanden onderzoeken samen met de provincie Zuid-Holland wat de mogelijkheden zijn voor flexwonen.

Bij flexwonen gaat het om een tijdelijke woning zonder wachtlijst. Tot de doelgroep behoren arbeidsmigranten. Maar ook mensen uit eigen land die werk vonden in onze regio horen erbij, of starters die voor het eerst op zichzelf gaan wonen en mensen die vanwege een verbroken relatie plotseling een plek nodig hebben. Wethouder Arco Bikker vertelde de raadsleden vorige week tijdens de raadsvergadering dat er in Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem een pilot komt op het gebied van flexwonen. Deze gemeenten gaan zelf woonruimte aanbieden aan bovengenoemde doelgroepen.

Samen met de provincie hebben de vier gemeenten onderzocht welke vormen van flexwonen er zijn en in welke mate er behoefte aan is. Hieruit bleek dat arbeidsmigranten in de regio de grootste groep vormen die behoefte heeft aan flexwonen.

Samen met de provincie en de gemeente Hardinxveld onderzoekt Molenlanden nu hoe de huisvesting van arbeidsmigranten het best geregeld kan worden. De gemeente Gorinchem heeft een eerste beleidsrichting voor de stad bepaald. Molenlanden werkt verder samen in het regionale traject.

Aanleiding voor Bikkers mededeling over het onderzoek naar flexwonen was een vraag van raadslid Bas de Groot (SGP). "Er is een besluit te verwachten rondom het principeverzoek van Hans Kramer voor de huisvesting van arbeidsmigranten op camping De Put in Ottoland. In hoeverre neemt u daar beleid in mee? Moet de raad geen kader meegeven voor het huisvestingsbeleid van arbeidsmigranten?"

Bikker: "We hebben nog geen beleid voor arbeidsmigranten. De Put is een lastige casus. De vraag is of de formulering van beleid gelijk op gaat lopen met de richting die het college gaat kiezen voor De Put. De bedoeling is dat het college vóór de zomer helderheid geeft over het principeverzoek aangaande De Put."