• De begraafplaats van Papendrecht.
• De begraafplaats van Papendrecht. Foto: Peter Verheijen

Weekend van de Begraafplaats

papendrecht • Het laatste weekend van mei is weer het jaarlijkse 'Weekend van de Begraafplaats'. De begraafplaats in Papendrecht heet belangstellenden welkom.

Er worden activiteiten georganiseerd en informatie verstrekt. Dit wordt gedaan om te laten zien dat een begraafplaats een plek is om te zijn, en niet een plek is om te mijden. Een begraafplaats is een plek vol prachtige, verdrietige en unieke verhalen. Verhalen over de geschiedenis van begraafplaatsen, over grafmonumenten, maar vooral over de mensen die er begraven zijn. Verhalen over families, geliefden, kinderen en het definitieve afscheid. Elke steen, monumentaal of eenvoudig, oud of nieuw, vertelt een geschiedenis. Deze verhalen verdienen het om aan een groter publiek verteld te worden.

Dit jaar neemt de algemene begraafplaats van Papendrecht, aan de Admiraal de Ruyterweg 21, voor het eerst ook deel aan het Weekend van de Begraafplaats. Carla van Hemert van Aandacht voor Afscheid organiseert in samenwerking met de gemeente Papendrecht activiteiten op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei, beide dagen tussen 16.00 en 20.00 uur

Er is een ontmoetingsplek op de begraafplaats, met diverse informatie zoals inkijkexemplaren van boeken, informatie over de mogelijkheden van de begraafplaats Papendrecht en de rondwandeling op de begraafplaats met bijbehorende verhalen op papier of met een verhalenverteller.

Ook zijn er twee lezingen. Vrijdag 24 mei om 19.00 uur verzorgt Marry Vreeken van 'Leren verliezen' een lezing. Marry is rouw- en verliesbegeleider. Wat Marry aanspreekt in het thema rouw en verlies is dat het gaat om de essentie van leven. Ze heeft een eigen praktijk: 'Leren verliezen' (www.lerenverliezen.nl).

Zaterdag 25 mei om 19.00 uur verzorgt Machteld Stakelbeek een lezing. Machteld is opgegroeid in Papendrecht en is psycholoog, coach, spreker en auteur, zie ook www.machteldstakelbeek.nl. De toegang is telkens gratis. Wie een verhaal heeft over de begraafplaats, over een graf of over een persoon die is begraven of bijgezet op de begraafplaats, kan dit uiterlijk 17 mei insturen, zodat het aan de 'verhalen-rondwandeling' kan worden toegevoegd.

Een verhaal insturen of aanmelden voor de activiteiten kan via email naar info@aandachtvoorafscheid-uitvaart.nl of telefonisch naar Carla van Hemert via 06-24204630.

q www.weekendvandebegraafplaats.nl