• Een mogelijk alternatief tracé voor de dijkversterking.
• Een mogelijk alternatief tracé voor de dijkversterking. Foto: Aangeleverd

Plan voor dijk langs Oceanco in Damdorp

alblasserdam • Vier Alblasserdammers hebben een alternatief plan bedacht voor de dijkversterking in hun dorp: leg een nieuwe dijk aan die langs Oceanco naar het Cortgene loopt.

De voordelen zijn duidelijk, vinden de initiatiefnemers Pim van der Knaap, Dirk Hamer, Jan Huijbers en Arjan Maat. "We zetten in op een groot masterplan waarbij de ontwikkeling van Haven-Zuid, de sluis, de waterkering en het autoluw maken van het centrum tegelijk worden aangepakt. Door het verplaatsen van de dijk kun je het vrachtverkeer buiten het centrum krijgen."

De nieuwe dijk zou lopen vanaf het Cortgene tot aan de brandweergarage. "Je gaat vanaf het Cortgene met een brug het water over, richting Oceanco. Nabij de brug komt een primaire waterkering, een schuifdeur die alleen dicht gaat bij hoog water. Bij de Dam, aan de kant van de haven, kun je met eenvoudige sluisdeuren het hoogteverschil opvangen."

De vier mannen vormen de nieuwe commissie schutsluis, maar kijken verder dan alleen de restauratie van het oude sluisje in de Dam. "We hopen dat de gemeente zegt: 'Als we alles met elkaar verbinden, dan komen we in één keer tot een mooi plaatje'. Ons grote doel is om de verbinding tussen De Noord en het riviertje De Alblas weer open te krijgen. Dat heeft voordelen voor de visstand, het watermanagement en de recreatie." Over het laatste punt zegt Maat: "Alblasserdam wil graag toeristen ontvangen die naar Kinderdijk reizen. We kunnen die opvangen en met een bootpendel door de sluis naar Kinderdijk laten varen."

Miljoenenproject

Medio april deed de commissie schutsluis het plan uit de doeken voor de Alblasserdamse fracties. "De reacties waren grotendeels niet negatief", zegt Maat voorzichtig. "We hebben geduld. We hopen dat het op de agenda komt van de raad. Eén ding weten we zeker: er moet aan de kant van de Dam veel gebeuren om aan de toekomstige normen voor de dijkversterking te voldoen. Die dijkversterking wordt een miljoenenproject. In 2020-2021 zal er weer een dijkschouw zijn. Wat ons betreft gebeurt dat wat eerder. We willen voorkomen dat er op de plek van de huidige dijk een nieuwe komt die twee meter hoger is."