Aantal langdurig werklozen gedaald

regio • Vergeleken met een jaar geleden is het aantal werkzoekenden in de regio die een jaar of langer een WW-uitkering ontvangen gedaald. Vorig jaar waren het er ruim 10.000, nu ruim 7.000. In de regio Groot-Rijnmond, waartoe de Alblasserwaard en een deel van de Vijfheerenlanden behoort, heeft bijna 25 procent van de 27.638 werkzoekenden 12 maanden of langer een WW-uitkering. Ondanks de daling blijft het aandeel langdurig werkzoekenden volgens het UWV zorgelijk, omdat dit aantal minder snel daalt in deze krappe arbeidsmarkt, dan de uitkeringsgerechtigden die korter een WW-uitkering ontvangen. Sinds maart 2019 is het aandeel langdurig werkzoekenden het grootst in management, bedrijfseconomische & administratieve -, pedagogische - en ict-beroepen. In deze laatste beroepsklasse is het aandeel zelfs iets toegenomen.

Hoe langer iemand werkzoekend is, des te lastiger het vaak wordt om een nieuwe baan te vinden. Leeftijd kan daarbij een factor van invloed zijn. In Groot-Rijnmond is acht op de tien WW'ers met een uitkeringsduur van langer dan 12 maanden, 50 jaar of ouder. Koudwatervrees en beeldvorming bij werkgevers lijken dan ook nog steeds een beperkende rol te spelen. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt stimuleert hen echter om ook het potentieel van 50-plussers te gaan benutten.

UWV begeleidt langdurig werkzoekenden door middel van intensieve dienstverlening zoveel mogelijk naar een duurzame baan. Zo start er op 8 mei in Rotterdam een tweejarig Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) traject om langdurig werkzoekenden om te scholen voor een baan in de kinderopvang. Deze werkzoekenden hebben met name een retail of administratieve achtergrond. Zij gaan één dag in de week naar school en drie dagen in de week aan de slag in de praktijk. Na drie maanden stromen zij uit naar een betaalde baan. De vraag naar pedagogisch medewerkers is groot, onder andere door de toenemende vraag naar kinderopvang en wetswijzigingen. Houke IJtsma, deelnemer BBL traject: "Dankzij dit traject heb ik op latere leeftijd de kans gekregen om mijn droom om met kinderen te werken te verwezenlijken. Ook heb ik weer hoop gekregen om tot aan mijn pensioen aan de slag te kunnen gaan."


Sociale kosten Drechtsteden hoger

drechtsteden • Om de oplopende kosten in het sociaal domein (WMO, jeugdhulp en participatiewet) op te kunnen vangen, hebben de Drechtsteden een zogenaamde taskforce in het leven geroepen. Deze deskundigen gaan de komende weken de gemeenten ondersteunen om met elkaar keuzes te maken in hun beleid, zowel binnen als buiten het sociaal domein, zowel regionaal als lokaal. Uiterlijk 1 juli 2019 rapporteert de taskforce haar bevindingen. De gemeenten en de regio Drechtsteden staan voor grote uitdagingen in hun begrotingen 2020 en verder. Zo laat de begroting 2020 van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden zien dat de kosten binnen het sociaal domein stijgen met 12 miljoen euro in 2020. Bij ongewijzigd beleid lopen deze kosten zelfs op met 25 miljoen extra in 2023. De gemeenten willen hun ambities waarmaken en tegemoet komen aan de steeds verder toenemende vraag naar zorg. De kosten lopen op, terwijl het Rijk niet voldoende middelen beschikbaar stelt om deze te kunnen betalen. Gemeenten moeten daarom keuzes maken om dit op te kunnen vangen.