Oproep SWEK na drukte in Keukenhof

kinderdijk • Bij de molens van Kinderdijk werden maandag 22 april 2019, Tweede Paasdag, zoveel bezoekers verwacht, dat de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) adviseerde om niet naar Kinderdijk te komen.

"We raden aan om een andere dag uit te kiezen voor een bezoek aan Kinderdijk. De kans is aanzienlijk dat vandaag in de loop van de dag, net als gisteren (Eerste Paasdag, red), de losse ticketverkoop aan onze kassa's wordt stilgelegd," meldde de stichting op Facebook. Verder meldde de SWEK: "Bij grote drukte stoppen we de kaartverkoop om de doorstroom en veiligheid op onze bezoeklocaties te garanderen."

Via sociale media werd door omwonenden geklaagd over drukte door toeristen in Kinderdijk. Met name over parkeergedrag en rijgedrag op en langs de dijk zijn klachten.

Volgens SWEK-directeur Cees van der Vlist was de drukte vergelijkbaar met vorig jaar. "Het was bij ons niet zoals in de Keukenhof waar meer dan het dubbele aantal bezoekers naartoe kwam, vergeleken met een jaar eerder. De oproep deden we uit voorzorg. Op Tweede Paasdag hebben we de verkoop niet hoeven stoppen. Misschien hebben de berichten op social media geholpen. We zien vaak dat buitenlanders zowel de Keukenhof als Kinderdijk bezoeken. We dachten: als in media staat dat Keukenhof de kassa's sloot, komen er misschien extra mensen onze kant op."