• Han hield bij het beheer van het complex de touwtjes strak in handen.
• Han hield bij het beheer van het complex de touwtjes strak in handen. Foto: Anne Marie Hoekstra

Papendrechtse VvE-expert draagt stokje over

Fijn wonen dankzij ex-directeur

papendrecht • Onlangs nam Han Borsten na 26 jaar afscheid als bestuurder van de VvE van 'zijn' complex aan de Pontonniersweg. Tijdens zijn laatste vergadering werd hij geprezen om zijn deskundigheid

"Er zijn veel VvE's waar regelmatig ruzie is", vertelt Han. "Vaak over geld en dingen zoals je in het programma 'De Rijdende Rechter' tegenkomt." Han en zijn vrouw Adri wonen sinds 1993 in het vijfde complex (vanuit het centrum gezien) aan de Pontonniersweg. Han werd vrijwel direct bestuurder en was al snel zowel voorzitter als secretaris en penningmeester. Zijn ervaring als directeur van Arps en Zoon Drukkerij bv in Rotterdam kwam hem goed van pas. Eerder was hij accountant.

Geen conciërge

De oud-directeur laat voor de VvE een goed onderhouden gebouw en gezonde bankrekening na. Hij had een tactiek om te voorkomen dat hij als bestuurder zou worden behandeld als klachtenlijn voor onbenullige zaken, of als conciërge. "Als de verwarming het niet deed, belden ze me soms. Dan zei ik: u weet toch wie de onderhoudsmonteur is? De contacten met de medebewoners zijn goed, maar mijn vrouw en ik hebben bewust een beetje afstand gehouden, omdat mensen anders over de financiën begonnen."

Alles wat met de VvE te maken had, handelde Han schriftelijk af. "Onpersoonlijk, maar die aanpak werkte goed. Want dan had ik alles zwart op wit. En als bewoners onderling iets hebben, moeten ze het eerst zelf uitzoeken. Een bewoner vond bijvoorbeeld etensrestjes op het balkon, van eten dat naar vogels werd gegooid. Hij belde mij. Ik zei: zoek het eerst maar zelf uit. Als er ruzie komt, kan ik altijd nog bemiddelen. Dat is niet voorgekomen."

Natuurlijk waren er wel eens tegenvallers. "Zoals bij elke huiseigenaar. Er is een keer verkeerde verf op de buitenmuren gedaan. Het gevolg was dat de stuclaag ging scheuren. Dan moet je maatregelen nemen." Om in dergelijke gevallen goed beslagen ten ijs te komen, bezocht Han de beurzen en congressen van VvE Belang, een landelijke organisatie die VvE's adviseert. Andere VvE-bestuurders weten hem inmiddels te vinden. "Ze vragen me om advies."

Als bestuurder van een complex (zestien appartementen) weet Han dat mensen vaak niet weten wat ze kopen. "Ze kopen lucht. Want je hebt een gebouw met zestien man, de muren die er staan zijn van de VvE. Dat is het probleem met nieuwe bewoners; ze weten niet wat de VvE is. Een makelaar zegt zo min mogelijk. Die vertelt niet dat er een VvE is waar ze alles aan moeten vragen. Daarom stuurde ik nieuwe bewoners al snel een briefje met het huishoudelijk reglement."

Cijfertjesman

Voor de jaarlijkse vergadering met alle bewoners maakte Han een uitgebreid jaarverslag, met verlies- en winstrekening, de waarde van het pand en notulen. Terwijl hij het trots doorbladert: "Er zijn weinig VvE's die zo'n verslag maken." Echtgenote Adri: "Zijn drijfveer was: het pand mooi houden." Han: "En de financiën gezond houden." Adri lacht. "Omdat je een cijfertjesman bent." Als een kasteelheer waakte Han over het gebouw. "Als ik langsloop, kijk ik altijd hoe het erbij staat."

Dankzij de reserves die de VvE onder Han's leiding opbouwde, komen er dit jaar zonnepanelen op het dak. "Bij het sparen voor groot onderhoud heb ik altijd gezorgd voor een overschot, een reservefonds. In andere appartementencomplexen moeten bewoners nogal eens bijbetalen voor onderhoud. Daar hou ik niet van. Ik heb veel gehad aan mijn ervaring bij de drukkerij, daar was ik ook met investeringen bezig."

Wat Han in zijn uppie deed, nam een bestuur van vier man sterk van hem over. "Ook vanwege de veranderingen op de woningmarkt, zoals de energietransitie." Zijn advies voor zijn opvolgers en andere VvE's: "Kijk goed naar het onderhoudsplan en de kosten van de toekomst. Als je ergens komt wonen en er is achterstallig onderhoud, ga dan na of er voldoende geld in de VvE zit. Anders moet je gaan betalen."

Anne Marie Hoekstra