• Bianca van der Hoogt met een informatiepakket over de Lief en leedstraat.
• Bianca van der Hoogt met een informatiepakket over de Lief en leedstraat.

Informatieavond van project van de SWA

Buren in Alblasserdam delen lief en leed

alblasserdam • Aan de Waterlelie in Alblasserdam zou het zomaar kunnen gebeuren dat de buurman of buurvrouw met bloemen voor de deur staat. De Waterlelie is namelijk één van de eerste vijf straten die drie maanden geleden zijn gestart met de pilot 'Lief- en leedstraat' vanuit Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA).

Bianca van der Hoogt is samen met haar buurvrouw Wendy de kartrekker in de Waterlelie, of zoals dat zo mooi wordt genoemd: de gangmaker.

Aardig idee

"Ik hoorde via onze wijkgroep in Blokweer dat er een informatieavond werd gehouden. Ik ben conciërge op een school en daar hebben we ook een Lief- en leedpotje, dus ik had gelijk al een aardig idee hoe het werkt", vertelt Bianca.

"Het is fijn om dit samen te doen. We kennen elkaar al en we kunnen elkaar tips geven over een buur die we aandacht kunnen geven", vervolgt ze.

"We zijn bijvoorbeeld pas bij een gezin geweest waar een tweeling is geboren. Van het Lief en leed(geld)potje dat we van de SWA hebben gekregen, hebben we als verrassing twee kleine kledingsetjes gekocht. Erg leuk voor het gezin om zo een felicitatie te krijgen vanuit de straat!"

Goed gevoel

Marion Korteland, dorpsmakelaar bij de SWA, legt uit wat er zo prettig is aan het zijn van een Lief- en leedstraat. "Het is een gezamenlijke keuze van een aantal buren en die draagkracht is erg fijn om te ervaren. Het geeft al een goed gevoel bij de start."

Lief- en leedstraat zijn betekent naast lief, ook leed delen. Bijvoorbeeld door bij verdriet een kaartje door de brievenbus te doen of bij ziekte te kijken of iemand van de buren een pan soep kan brengen of de containers aan de weg kan zetten.

"Om alle buren op de hoogte te stellen dat we een Lief- en leedstraat zijn, hebben we een flyer door alle brievenbussen in de straat gedaan", vertelt Bianca.

Handje helpen

"Hier staat ook op dat bewoners ons een handje kunnen helpen door ons een tip te geven als ze een buur weten die een vriendelijk of bemoedigend gebaar kan gebruiken. Het is echt fijn om dit als een vorm van vrijwilligerswerk dicht bij huis te doen."

Nog veel meer straten

De SWA heeft inmiddels nog meer aanmeldingen ontvangen. "Maar we zouden graag zien dat nog veel meer straten zich melden, hoe meer hoe beter", aldus Marion. Als een van de eerste gangmakers onderschrijft Bianca dit uiteraard ook.

Meer veiligheid

"Het is voor elke straat een goed idee, naast dat het ervoor zorgt dat er sociaal meer aandacht en betrokkenheid is, geeft het ook meer veiligheid", meent Bianca van der Hoogt.

"We letten op een goede manier op elkaar. Laatst stond er een ambulance voor iemands deur, en dan vraag je toch even hoe het gaat. Misschien dat je nog iets kan betekenen voor de buren. Soms lees je wel eens in het nieuws dat iemand dagen lang overleden in huis ligt, daar krijg ik echt de rillingen van. Dat wil je niet!"

Informatieavond

Donderdag 21 maart is er een informatieavond waar geïnteresseerde buren meer kunnen horen over de Lief- en leedstraten in Alblasserdam. De informatieavond begint om 19:30 uur en duurt tot 21:30 uur.

De informatieavond over de Lief- en leedstraten in Alblasserdam vindt plaats op het kantoor van de SWA aan het Cortgene 20 in Alblasserdam.

Meer informatie verkrijgen en inschrijven kan via info@stichtingwelzijnalblasserdam.nl.