• De overeenkomst werd ondertekend door (v.l.n.r.) Jaco Poldervaart (Whoonapart BV), Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde provincie Zuid-Holland), Goos den Hartog (Waterschap Rivierenland) en Arjan Kraijo (wethouder Alblasserdam).
• De overeenkomst werd ondertekend door (v.l.n.r.) Jaco Poldervaart (Whoonapart BV), Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde provincie Zuid-Holland), Goos den Hartog (Waterschap Rivierenland) en Arjan Kraijo (wethouder Alblasserdam). Foto:

Dijkversterking en woningbouw in één project

alblasserdam • Dijkversterking en de bouw van een nieuwe wijk op de locatie Mercon Kloos in Alblasserdam gaan hand in hand, als het ligt aan de vier betrokken partijen die donderdag daarover afspraken hebben gemaakt.

Ontwikkelaar Whoonapart BV heeft plannen om het gebied te herontwikkelen en Waterschap Rivierenland wil op die locatie werken aan dijkversterking. Naast deze twee partijen tekenden de gemeente Alblasserdam en de provincie Zuid-Holland de intentieovereenkomst. De ondertekening is het startschot voor een verkenning naar de plussen en minnen van het combineren van de dijkversterking en de gebiedsontwikkeling.

Meerwaarde

Het combineren van dijkversterking en gebiedsontwikkeling kan een meerwaarde hebben. Zo kan gewonnen worden aan ruimtelijke kwaliteit door het parkeren te integreren in het dijkontwerp. Bewoners hebben op deze manier maar één keer te maken met overlast. Ook worden met deze aanpak minder kosten gemaakt voor de aanvoer van materialen.

Aan de andere kant heeft het combineren van dijkversterking en gebiedsontwikkeling voor de betrokken organisaties ook nadelen. Zo moet de dijk eerder worden versterkt dan in de planning staat, met bijvoorbeeld financiële consequenties tot gevolg.

Zie verder pagina 3: 'Samenwerking met gezamenlijk streven'