• De Lexmondse band Met Maten XXL.
• De Lexmondse band Met Maten XXL. Foto: aangeleverd

Met Maten XXL: Ode aan de Nederpop

lexmond/kinderdijk • De Lexmondse band Met Maten XXL brengt zaterdag 30 maart de Ode aan de Nederpop in café De Klok te Kinderdijk.

Met nummers van bekende bands als Golden Earring en Anouk, maar ook van formaties die je nog maar zelden op de radio hoort. Shocking Blue, Supersister, Ekseption, Solution, Focus; het zijn toch een beetje de 'vergeten groenten' van de Nederlandse muziekscene. De mannen en vrouw van Met Maten XXL halen ze tijdens de Ode aan de Nederpop onder het stof vandaan. "We brengen een overzicht van de Nederpop van 1968 tot nu", vertellen gitarist/dwarsfluitist Hans van Oostenbruggen en drummer René Tulner. "Om zoveel mogelijk nummers te kunnen spelen, hebben we van elke band meerdere nummers in een medley samengevoegd. Van Golden Earring spelen we bijvoorbeeld delen uit 'Sound of the screaming day', 'Radar Love' en 'When the lady smiles', die respectievelijk uit de jaren zestig, zeventig en tachtig komen. Daarnaast geven we korte toelichtingen, vertellen we onder meer waarom de dwarsfluit zo populair was in de jaren zeventig. Trouwens: niet alle genres komen aan bod, we spelen alleen wat we zelf ook leuk vinden." De originele bezetting van Met Maten - naast Hans en René zijn dat toetsenist Roel de With en zanger/violist Tim van Nesselrooy - werd voor deze Ode uitgebreid met twee blazers: Peter Verheij op saxofoon en Alfons van Houweling op trompet. Daarnaast sloten bassist Wijnand Bijdevier en zangeres Dite de Jong aan. "Vandaar de naam Met Maten XXL. Veel van de bands maakten gebruik van blazers én het zorgt ervoor dat de show die we brengen veel afwisselender is. We hebben een aantal jaar geleden een cd gemaakt met eigen muziek, maar zijn daarna meer de kant van de covers opgegaan. Daar zaten veel Nederpop-nummers bij. Op een gegeven moment hebben we besloten die als kapstok te gebruiken en daar een programma van te maken."

Het moet 30 maart in De Klok in Kinderdijk deels een feest van herkenning worden, maar tegelijkertijd een kennismaking met onbekendere bands. Overigens: de link tussen Lexmond en Kinderdijk is Arnold Boulonois, eigenaar van de Kinderdijkse horecagelegenheid én inwoner van Lexmond. Speciaal voor het optreden in Kinderdijk rijdt er vanuit Lexmond een bus. Opstapplaatsen zijn dorpshuis Het Bosch en voor De Drie Snoecken. De kosten voor een retourtje, inclusief entree, zijn 15 euro. "Kaarten zijn te koop bij tankstation Van Zessen en aan de zaal. Want niet alleen Lexmonders zijn welkom, iedereen mag komen."Info: Facebookpagina Klokrock en metmaten.nl.


Geurt Mouthaan