• De maquette van de sluis bij de Historische Vereniging
• De maquette van de sluis bij de Historische Vereniging

Maquette van de sluis in Alblasserdam

alblasserdam • Modelbouwvereniging Alblasserdam heeft vorige week een werkende maquette gepresenteerd van de sluis zoals die eruit zou kunnen gaan zien.

Ger de Goede van de modelbouwvereniging Alblasserdam heeft in overleg met Arie den Boer de maquette gemaakt op basis van een PI project.

Arie den Boer is initiatiefnemer van een werkgroep die de sluis in ere wil herstellen in Alblasserdam.

De maquette staat bij de Historische Vereniging West Alblasserwaard (HVWA) op het Cortgene 3. Het water in de sluiskolk beweegt. De manquette heeft aan de oostzijde de oude deuren. Aan de westzijde is een moderne sluis gemaakt, waarbij aan de mond van de haven is gedacht aan vloeddeuren, die sluiten bij + 2 meter NAP

Anderhalf jaar

Ger de Goede heeft anderhalf jaar gewerkt aan de maquette. De HVWA houdt op woensdag 20 maart een informatieve avond over 'Ons watersysteem', waarbij de maquette een rol zal spelen.

In april staat de sluis op de agenda van de gemeenteraad van tijdens een zogenaamde BIO (bijeenkomst informatie en opinie).

"Dus het komt goed uit dat de maquette klaar is", vertelt Arie den Boer. Hij wil graag de dichtgemaakte sluis op de Dam in Alblasserdam weer in de oude staat herstellen. De sluis werd enkele tientallen jaren geleden gesloten omdat onderhoud en de toen noodzakelijke herstelwerkzaamheden te duur waren.