• Johan van Heusden en Nel Verhulst voor hun school.
• Johan van Heusden en Nel Verhulst voor hun school. Foto: Janny den Besten

Basisschool Het Kompas in Alblasserdam:

Afscheid van twee oudgedienden

alblasserdam • Na jarenlang met hart en ziel in het onderwijs gewerkt hebben, gaan Johan van Heusden en Nel Verhulst van basisschool Het Kompas in de wijk Kinderdijk in Alblasserdam vanaf 1 maart 2019 met (vervroegd) pensioen.

Als kind speelde Nel Verhulst (66) al vaak schooltje met haar nichtjes en wist ze zeker dat ze juf wilde worden. Na de toenmalige Pedagogische Academie (PABO) begon ze in Huizen met klas 1 (groep 3) met 44 leerlingen. Vervolgens had ze twee jaar een combinatieklas 4/5 in Voorhout waar ze trouwde met Jaap die op dezelfde school 'meester' was.

Eten in de klas

Nel vertelt: "Als een van ons iets vergeten was, dan deden we de tussendeur open, zodat de een gauw naar huis kon om het op te halen. De ander paste intussen op beide klassen. Na een paar jaar verhuisden we naar Alblasserdam waar we vijf kinderen kregen."

"Tien jaar stond ik niet voor de klas. Toen onze tweeling twee jaar was, startte ik op Het Kompas met groep 4. Mijn man werkte daar al die tijd al. Onze kinderen zaten ook op Het Kompas, dus met de lunch aten we gezellig met zijn zevenen in het lokaal van mijn man. Pindakaas, hagelslag, jam, het stond daar allemaal in de kast."

Uitgemaakte zaak

Ook voor Johan van Heusden (63) was het een uitgemaakte zaak dat hij na de mulo naar de PA ging. "Ik vond het leuk om met kinderen om te gaan. Wel heb ik tussentijds ook diploma's voor boekhouden gehaald om er misschien wat mee te doen in het voortgezet onderwijs, maar dat is er nooit van gekomen. Mijn hart lag duidelijk bij het basisonderwijs. Na enkele jaren in Almkerk en Dordrecht gewerkt te hebben, ben ik nu 21 jaar op Het Kompas in Alblasserdam, waar ik de groepen 4 tot en met 8 had."

Aandacht voor teamleden

"Het liefst gaf ik les aan groep 5 of 6, omdat de kinderen in deze leeftijdsgroep erg leuk zijn en omdat je de zaakvakken net wat uitgebreider kunt geven dan in voorgaande jaren. Ook ben ik een jaar of zestien bovenbouwcoördinator geweest. Hier op school heb ik het altijd erg fijn gevonden hoe het bestuur met het personeel omgaat. Er is aandacht voor de teamleden en ook de partners worden uitgenodigd voor gezellige bijeenkomsten."

Verschillen

Beide leerkrachten benoemen de verschillen van het hedendaagse onderwijs met het vroegere: Meer administratie, minder tijd voor sociale contacten met collega's, ouders die mondiger zijn, het gebruik van computers en chromebooks in de klas, veel meer aandacht voor probleemkinderen, enzovoorts.

Vijf zittenblijvers

Nel glimlacht om dat laatste: "Van mijn eerste klasje met 44 leerlingen bleven er gewoon 5 zitten." Johan merkt op: "Als je wat ouder wordt, is het wat moeilijker om vernieuwingen over te nemen."

"Maar er zijn ook voordelen aan het ouder worden. Door je ervaring kun je makkelijker aangeven waar de problemen zitten. En ook begrijp je de ouders van je kinderen beter en voelt meer met hen mee."

Behalve collega's zijn Nel en Johan ook bevriend met elkaar en met de wederzijdse gezinnen. Bijzonder is dat ze samen groep 5/6 runden en afspraken om tegelijk met pensioen te gaan. Nu de eerste periode met Cito's en rapporten voorbij is, is het een mooi moment om afscheid te nemen.

Afscheid

Donderdag vieren ze met spelletjes, een film en pannenkoeken een feestje met hun klas. Op 18 maart zijn ze als speciale gasten uitgenodigd voor een cultureel evenement in de Havenkerk en op 6 april is het officiële afscheid.

"We zullen de collega's en de kinderen zeer zeker missen!"

Janny den Besten