Alblasserdamse oproep tot LHBTI-beleid

alblasserdam • 'Maak beleid voor de LHBTI-gemeenschap in Alblasserdam'; PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en CDA riepen dinsdagavond tijdens de raadsvergadering burgemeester en wethouder hiertoe op.

Initiatiefnemer en indiener van de motie is PvdA-er Wim van Krimpen. Hij vroeg in oktober 2018 aan burgemeester Jaap Paans om de regenboogvlag te hijsen op coming out-dag. "Dat deed ik in mijn naïviteit. Terecht wees hij mij erop dat hij zich dient te houden aan het officiële vlagprotocol."

De PvdA liet het er niet bij zitten en ging aan de slag met een 'regenboogstad-motie'. Die redde het niet. "In onze wens de motie voor een LHBTI-beleid zo breed mogelijk te laten steunen en zo mogelijk ook door andere partijen mee te laten tekenen hebben wij de naam regenboogstad laten vervallen. Wij begrijpen goed de regenboog voor een aantal kerkgemeenschappen een kostbaar symbool is."

Dat een LHBTI-beleid meer is dan een modegril, daar is Van Krimpen van overtuigd. "Met name het Cultureel Plan Bureau heeft een aantal goed gedocumenteerde onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat met name agressie naar de LHBTI-groep hoger is dan andere groepen."

En dat gaat Alblasserdam niet voorbij, onderstreept hij: "In mijn zoektocht naar de belevenissen van LHBTI-ers in ons dorp viel mij iets op: het aandeel aan het wegvluchten uit het voor hen benauwende Alblasserdam is groot. Ik breng bijvoorbeeld Fred van Leer onder uw aandacht. Wat zijn we trots op hem, een beroemde Alblasserdammer. Maar als u zijn jeugdverhaal hoort, zal deze trots plaatsmaken voor schaamte. Gepest en beschimpt kwam hij tot het besluit weg te gaan uit Alblasserdam. Laats was er nog een verhaal van een jonge man die met zijn vriend naar Gorinchem is verhuisd, het werd hem hier teveel."

De partijen vragen het college 'tot een breed maatschappelijk besproken voorstel' te komen. "Partijen als de gezondheidszorg, jongerenwerk, sportverenigingen, politie, onderwijs, religie en uiteraard de LHBTI-gemeenschap in Alblasserdam spelen hierin een rol." Een verslag van de raadsvergadering staat op www.klaroen.nl.