Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Stichting Glasvezel doet ultieme poging

bleskensgraaf/nieuw-lekkerland • Met een ultieme poging wil Stichting Glasvezel Molenwaard op zo kort mogelijke termijn duizend nieuwe abonnementen binnenhalen. Daarmee zou de aanleg van glasvezel in de voormalige gemeente Molenwaard toch door kunnen gaan.

Dat bleek donderdag tijdens een informatieavond van ondernemersvereniging De Graafstroom, vier jaar geleden één van de stuwende krachten achter Glasvezel Molenwaard. De ondernemers kregen in De Spil te Bleskensgraaf uitleg over de stand van zaken en de vraag: hoe nu verder.

Stichting Glasvezel Molenwaard had 3000 abonnementen nodig om de aanleg te kunnen financieren. Op 1 april 2018 bleken het er ruim 2500 te zijn. Te weinig om door te gaan, teveel om te stoppen, constateerde de stichting toen. De gemeente Molenwaard bleek bereid om een lening van circa 10 miljoen euro tegen deels nul procent rente aan te bieden. Daarmee zou de aanleg wel door kunnen gaan.

Maar zo'n constructie is alleen mogelijk bij marktfalen: er is geen commerciële partij die zo'n project aan zou pakken. De conclusie dat er toch geen sprake is van marktfalen trok het gemeentebestuur de afgelopen weken. De conclusie was dat het risico op juridische procedures te groot was.

Markt is veranderd

"De markt is het afgelopen jaar sterk veranderd en er zijn nu marktpartijen die zonder gemeentelijke steun zeggen aan de slag te willen gaan. Als we groen licht hadden gegeven en Stichting Glasvezel Molenwaard was gaan graven, dan had zich een marktpartij kunnen melden", lichtte wethouder Johan Quik toe. "We hadden deze partij schadeloos moeten stellen en al het werk van de stichting was voor niets geweest. Het had op een financieel debacle uitgelopen. Zo zit de telecomwetgeving nu eenmaal in elkaar."

De stichting wil nu een ultieme poging wagen om naar de 3500 abonnementen toe te gaan.