• De Havenkerk in Alblasserdam.
• De Havenkerk in Alblasserdam. Foto: Geurt Mouthaan

'Na honderden jaren nu een eenheid'

alblasserdam • Eén nieuwe Protestantse Gemeente, samengesteld uit drie hervormde wijkgemeentes en één gereformeerde Havenkerk die hun vertrouwde eigenheid behouden. Dat is het gevolg van de fusie van de Hervormde gemeente en de Gereformeerde kerk in Alblasserdam.

"Door de samenwerking kunnen we als geheel meer doen", benadrukt Sjoerd Veerman, voorzitter van de Stuurgroep die het samengaan begeleidde. "Op bijvoorbeeld diaconaal vlak hebben we meer middelen te besteden en vindt er afstemming over de bestemming van de collectes plaats. Al blijft er ruimte voor elke diaconie om daar eigen keuzes in te maken. Ook op missionair vlak treden we samen naar buiten toe en is het daardoor mogelijk om daar meer mensen mee te bereiken. Met een centrale diaconie en een algemene kerkenraad is er meer armslag om zaken op te zetten en te regelen. Daarmee zijn we klaar voor de toekomst."

De kiem voor die ene Protestantse Gemeente werd gelegd in 2004, toen na een moeizaam proces landelijk hervormden, gereformeerden en luthersen de Protestantse Kerk in Nederland vormden. "In Alblasserdam waren we toen nog niet zo ver. In 2014 heeft een groepje mensen uit de wijkgemeenten en de gereformeerde kerk de hoofden bij elkaar gestoken om te bespreken welke verschillen op geloofsgebied een samengaan in de weg stonden. Die bleken er eigenlijk niet te zijn en de conclusie was: het is bijzonder dat we die stap nog niet gezet hebben."

Een commissie van gemeenteleden begon vervolgens aan een traject van overleggen om de fusie voor te bereiden. Dat nam enkele jaren in beslag, lag in 2017 enige tijd stil, maar leidde uiteindelijk tot de officiële samensmelting, eind januari 2019. Het kostte tijd, maar dat betekent niet dat er veel obstakels overwonnen moesten worden. "Het is vrijwel probleemloos verlopen", stelt Veerman. "We werkten al langer samen op allerlei gebieden, zoals het geven van godsdienstonderwijs op openbare scholen en in de identiteitscommissie van zorgcentrum De Waard. Wat dat betreft hebben we met de fusie een samenwerking geformaliseerd die er al was."

De eenheid staat de verscheidenheid overigens niet in de weg. De gemiddelde kerkganger zal in de diverse godshuizen niet opeens te maken krijgen met een heel andere liedkeuze of invulling van de eredienst. "De eigen historie en traditie, daar wilden we vanaf het begin af aan niet aan tornen. Het eigen karakter van iedere wijkgemeente en van de gereformeerde kerk blijft zoals die nu is. Desondanks is het wel een bijzondere historische gebeurtenis. De Hervormde gemeente ging in Alblasserdam in 1583 van start, de Gereformeerde kerk stamt uit 1898. Na honderden jaren is er nu voor het eerst juridisch en formeel een eenheid."


Geurt Mouthaan