• Burgemeester Paans aan het woord tijdens de bewonersavond in Landvast.
• Burgemeester Paans aan het woord tijdens de bewonersavond in Landvast. Foto: Bert Bons

(Vervolg van voorpagina)

Veiligheidsregio: 'Bug in ons systeem'

alblasserdam • Er werd wel nieuws op het Twitterkanaal van de Veiligheidsregio geplaatst, maar de doorschakeling naar de website werkte niet.

"We hadden juist in die uren een bug in ons systeem, we weten niet waardoor dat kwam", verklaarde Post. Ook het tweede NL Alert bericht, met het nieuws dat de stof niet giftig was, bereikte veel omwonenden niet.

Enkele bezoekers van de informatieavond in Landvast vroegen zich af waarom de sirene niet afgegaan was. "Dat betekent ramen en deuren sluiten en de rampenzender aanzetten", wist één van de omwonenden. "Dat was precies de bedoeling, toch?"

De Veiligheidsdienst had dat middel niet ingezet, om onrust te voorkomen. Maar maandagavond bleek dat het ontbreken van informatie juist voor veel onrustig had gezorgd. "Rijd desnoods met een ouderwetse geluidswagen door de straten om te vertellen wat er aan de hand is", opperde een ander.

Burgemeester Jaap Paans was blij met de input en beloofde alle ideeën mee te zullen nemen in de evaluatie. Hij onderschreef de wens dat de informatievoorziening beter en sneller had gemoeten, maar plaatste daarbij ook een kanttekening. "We kunnen pas iets melden als dat echt bevestigd is. Het kan uit berichten van anderen wel lijken alsof iets zeker is, maar pas als dat echt zo is kunnen wij daarmee naar buiten. We hebben naar eer en geweten gecommuniceerd, al snap ik dat het soms voelt als te laat."

De stank kan overigens de komende dagen nog waarneembaar zijn in het dorp. De geur is neergeslagen en in het riool terecht gekomen. Daar heeft gasontwikkeling plaatsgevonden. Omdat zaterdag en zondag hevig geregend heeft, is er volgens een medewerker van de gemeente 'beroering' ontstaan in het stelsel, waardoor de vieze lucht ineens op onverwachte plekken naar boven kan komen.

Enkele omwonenden noemden misselijkheid, huiduitslag en diarree als mogelijke gevolgen van het incident. Een medewerkster van de GGD adviseerde mensen naar de huisarts te gaan wanneer ze de gezondheid van zichzelf of hun kinderen niet vertrouwen.

De avond werd besloten met de mededeling dat er diverse onderzoeken lopen, waarvan de uitkomsten zo snel mogelijk bekend worden gemaakt. In die onderzoeken worden de gang van zaken bij het bedrijf, de exacte samenstelling van de stof en de communicatie van de veiligheidsdiensten onder de loep genomen.