• Brandweerlieden bij de lekkende tankwagen, het waterscherm wordt aangelegd.
• Brandweerlieden bij de lekkende tankwagen, het waterscherm wordt aangelegd. Foto: Peter Stam

'Gebrekkige informatie na gaslek'

alblasserdam • De informatievoorziening afgelopen zaterdag tijdens het gaslek vanuit een tankwagen aan de Edisonweg was slecht. Dat vertelden omwonenden maandagavond 11 februari in Landvast aan vertegenwoordigers van de gemeente, de brandweer en de Veiligheidsregio.

Ook zijn er nog steeds veel onbeantwoorde vragen over waarom het incident met de lekkende tankwagen heeft kunnen gebeuren en wat er nu precies in de tank heeft gezeten. De stof petrolad is een verzamelnaam voor vele chemische stoffen, waarvan de ene gevaarlijker is dan de andere.

"De stof was niet gevaarlijk", benadrukte een woordvoerder van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, die zaterdag direct luchtmonsters genomen heeft en de komende dagen verder onderzoek doet naar het incident, waarbij een zeer penetrante lucht vrijkwam. De exacte samenstelling van de stof zal over een dag of twaalf bekendgemaakt kunnen worden.

Omwonenden verkeerden zaterdagochtend geruime tijd in onzekerheid over het gevaar van de vieze lucht. Er werd rond half negen een NL Alert verzonden waarin gesproken werd over een giftige stof die ontsnapt was. Die melding was niet bij iedereen in de omgeving binnengekomen. Maandagavond tijdens de bewonersavond, die door ongeveer honderd mensen bezocht werd, bleek dat tien personen geen melding hadden gehad, terwijl ze wel in de buurt van het incident wonen.

"Ik schrik van de hoeveelheid mensen die geen bericht hebben gehad", vertelde Carlo Post van de Veiligheidsregio daarop aan de bezoekers van de avond. "Het doet me zeer dat de techniek gebreken laat zien."

Er ging nog meer mis in de communicatie, want gedurende ruim anderhalf uur waren er geen updates te zien op de website van de Veiligheidsregio.

Zie verder pagina 3: Veiligheidsregio: 'Bug in ons systeem'