Rectificatie

alblasserwaard • In het artikel over de herdenking van de Belgische piloot Jean Vandaele stond afgelopen week ten onrechte vermeld dat Peter Jan v.d. Giessen initiatiefnemer is van de Mission Belle Memorial in Nieuw-Lekkerland. Dit klopt niet; hij is één van de kartrekkers in Papendrecht van het monument voor de neergestorte Lancaster Popeye en heeft als ceremoniemeester en voorzitter opgetreden voor stichting Mission Belle.


'Bemoei u niet met het ambtsgebed'

alblasserdam • Bemoeienis met het ambtsgebed in Alblasserdam door PvdA Tweede Kamerlid Attje Kuiken is voor Wim van Krimpen, PvdA-raadslid in Alblasserdam, zeker niet nodig.

Attje Kuiken had richting minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken haar zorgen uitgesproken over het feit dat in Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam en Hendrik-Ido-Ambacht tijdens de raadsvergadering een ambtsgebed wordt uitgesproken. Zij vindt dit een ongewenste vermenging van kerk en staat. Naar aanleiding van vragen over het ambtsgebed in Tholen had de minister laten weten geen signalen te hebben dat er ergens nog ambtsgebeden worden uitgesproken. Dit blijkt dus wel het geval te zijn. Kuiken vindt het 'buitengewoon ernstig' dat de minister de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd heeft, zo stelt ze via het AD. "De minister weet niet wat er speelt of ze wil het niet weten.''

De zorgen van Attje Kuiken worden niet gedeeld door Wim van Krimpen, gemeenteraadslid voor de PvdA in Alblasserdam. 'Ik begrijp uw bemoeienis niet', laat hij via Twitter weten. 'Eén keer per jaar is er een ambtsgebed. Uit respect gaan wij even staan, het gebed wordt voorgelezen. Niets mis mee. Zo doen wij dat in de gemeente Alblasserdam. Niet mee bemoeien dus.' Ook burgemeester Jaap Paans reageerde op de uitlatingen rond het ambtsgebed. 'Het staat alle aanwezigen bij de raadsvergaderingen vrij daaraan deel te nemen of niet. Noch voor de voorzitter noch voor anderen geldt een verplichting tot het uitspreken daarvan. Wij gaan zorgvuldig en met respect om met de verschillende overtuigingen en gevoelens van raadsleden en verplichten niemand om een ambtsgebed uit te spreken en voelen ons zelf ook niet verplicht. Wij achten de democratisch tot stand gekomen besluiten rond de regeling van de orde van onze raad daarmee in lijn met de beoordelingen van de minister.'


Gratis hulp bij aangifte belasting

papendrecht • Ook in 2019 heeft Atro belasting Advies Papendrecht, met adviseur Ad Tromp, weer een samenwerking met bibliotheek Aanzet Papendrecht voor gratis hulp bij belastingaangifte. Mensen met vragen kunnen vanaf de dinsdag 26 februari tot en met dinsdag 23 april in de bibliotheek aan de Veerweg terecht voor deze gratis hulp bij de aangifte. Een computer en printer zijn aanwezig. Belangstellenden moeten zelf hun Digid (om zelf in te loggen) en belastinggegevens meenemen, zoals aftrek zorgkosten, giften, pensioengegevens voor de lijfrenteaftrek. Vanaf 25 februari kan men al een afspraak maken voor één van de dinsdagen vanaf 1 maart. Ad Tromp van Atro belasting Advies adviseert om aangifte voor de inkomstenbelasting te doen, ook als men dat nooit hoeft te doen, vooral ouderen met een relatief klein of normaal pensioen. Atro Belasting Advies Papendrecht is bereikbaar via 078-6155724, 06-40904126 of atrobtwadviespapendrecht@gmail.com.