• Jolanda de Vries, Liesbeth van Lit en Charlotte van Balen.
• Jolanda de Vries, Liesbeth van Lit en Charlotte van Balen. Foto: Janny den Besten

'Ook mensen met een beperking kunnen blijven leren en groeien'

Puur enthousiasme bij Sterk@Werk

nieuw-lekkerland • Al vanaf hun zevende waren Jolanda de Vries ((47) en Liesbeth van Lit (46) vriendinnen.

Ze zaten samen op korfbal, deden de PABO en werkten jarenlang in het Speciaal Onderwijs. Als zorgmanager bij het Voortgezet Speciaal Onderwijs frustreerde het Jolanda dat kinderen op achttienjarige leeftijd uitstroomden naar de dagbesteding, maar daar eigenlijk niet verder groeiden. Het idee ontstond om gericht verder te werken met deze groep kinderen, bijvoorbeeld op een zorgboerderij. Hier zou ontwikkeling door middel van onderwijs centraal staan met als doel uitstroom naar de reguliere arbeidsmarkt. Tijdens een gezellig etentje deelde ze dit met Liesbeth, maar die zag niets in 'die paarden en koeien'. Na een nachtje erover te hebben geslapen was ook Liesbeth heel enthousiast over het plan op zich. De dames kregen toestemming om de bestuurskamer van de korfbalvereniging te gebruiken voor het lesgeven. Van dit aanbod hebben ze nooit gebruik hoeven te maken.

"Van het een kwam het ander', vertelt Jolanda. "We wilden die bestuurskamer opfleuren en vroegen bij Casatrend in Sliedrecht of ze lampen te koop hadden voor een leuk prijsje. 'Waarom bij de korfbalvereniging?' zei de directeur. 'Ik heb een hele lunchroom!'

En zo gingen wij van start. Met onze eerste deelnemers runden we de lunchroom bij Casatrend. Eerst wilden Liesbeth en ik nog gedeeltelijk in het onderwijs blijven werken, maar dit nieuwe project kostte al onze tijd. Het eerste jaar was heel pittig. Onze mannen kwamen op zaterdag helpen met de afwas en ook andere familieleden en vrienden hielpen. Het bedrijf werd een groot deel van ons leven. Nog steeds helpen onze moeders mee. En nog altijd zijn wij 24/7 bereikbaar voor onze deelnemers."

Officiële start

Op 1 januari 2011 startte Sterk@Werk officieel. In het bestuur zitten een GZ-psycholoog, een accountant, een jurist en natuurlijk Liesbeth en Jolanda. Na bekendheid op scholen en scholenmarkten meldden de eerste deelnemers zich aan. Altijd wordt er eerst een oriënterend gesprek met een mogelijke medewerker gehouden waarbij hij of zij alle locaties bezoekt. Daarna een intakegesprek waarbij de leerdoelen opgesteld worden. Bij Sterk@Werk zijn negen vaste begeleiders werkzaam en ongeveer 45 deelnemers. Elke deelnemer heeft een vaste coach met wie hij/zij eens per twee weken een coachingsgesprek heeft en tweemaal per jaar een functioneringsgesprek tezamen met een directeur en ouders/verzorgers.

Kleine groepen

"Wij werken met kleine groepen," vertelt Liesbeth. "Ongeveer 1 coach op 5 deelnemers. Ons motto is: 'Blijven leren vanuit een veilige en uitdagende omgeving.' Onze doelgroep raakt niet uitgeleerd. Sommige lesmaterialen maken we zelf. Bijvoorbeeld een kaart met getekende snoepjes. Een deelnemer die niet kan tellen, kan hier de snoepjes op leggen, zodat hij er toch tien in een pot op kan bergen."

Sterk@Werk kent momenteel vijf werkplekken; de facilitaire dienst bij Fort Vuren, de bedrijfskantine bij het Gemeentekantoor te Sliedrecht, de bedrijfskantine van MontaPacking in Gorinchem, 100% LEUK in Giessenburg en lunchroom Pand 83. Met veel plezier werken Jolanda en Liesbeth al acht jaar samen. Liesbeth: "Zonder ook maar één onvertogen woord. En met de deelnemers is het altijd fijn en vrolijk!"

Charlotte van Balen (30) wil niet meer weg bij Lunchroom Pand 83 in Nieuw-Lekkerland. Ze heeft het enorm naar haar zin met alles wat ze daar doet. Ze maakt broodjes klaar, neemt bestellingen op, staat achter de kassa en verricht schoonmaakwerkzaamheden. Ook bakt ze brownies of appeltaart en coacht hierbij een van haar collega's. Vroeger was ze werkzaam op een dagbesteding waar ze niet goed begeleid werd. Ze vertelt haar verhaal in het kaderstukje hiernaast.

Janny den Besten