• Jolanda Fortuin.
• Jolanda Fortuin. Foto:

Duw in rug voor kinderen en jongeren

papendrecht • Als kind- en jongerencoach is Jolanda Fortuin onder andere gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen en jongeren na een scheiding. De inwoonster van Papendrecht begon onlangs haar eigen praktijk.

Een kindermens, zo omschrijft Jolanda zichzelf. Haar hele werkzame leven stond en staat dan ook in het teken van de jongere generaties. Een kwart eeuw begeleidde ze (kwetsbare) kinderen, onder meer in een kleinschalige manege. "Het was elke keer zo mooi om te zien hoe ze emotioneel en sociaal groeiden", vertelt ze. "Maar in alle eerlijkheid: steeds in weer en wind buiten bezig zijn, dat vond ik na 25 jaar wel genoeg. Daarom heb ik de stap gezet om als kind- en jongerencoach te beginnen."

Ze coacht daarbij kinderen en jongeren die kampen met een laag zelfbeeld, boosheid en faalangst en helpt ze op het gebied van sociale vaardigheden, bij het verwerken van verdriet na het overlijden van één van de ouders en bij het uiten van emoties. "Op oplossings-en toekomstgerichte wijze leer ik kinderen en jongeren tussen de 6 en 18 jaar die in te zetten in situaties waarbij het dit nodig heeft."

Jolanda richt zich met name op de gevolgen van een scheiding. De naam van de methode die ze daarbij gebruikt is al veelzeggend: 'De kinderen scheiden mee'. "Dat wordt door ouders in zo'n stressvolle en verdrietige periode niet altijd beseft. Kinderen lijken zich in het begin vaak aan te passen. Maar ze zullen een rouwproces doormaken, omdat ze afscheid nemen van een vertrouwde situatie, die nooit meer terug komt. Ik help hen onder meer met het uiten emoties die daarbij komen kijken en het verwoorden van hun gevoelens."

Daarbij gaat de inwoonster van Papendrecht als eerste het gesprek aan met de ouders om de hulpvraag te bespreken. "Vervolgens bepaal ik tijdens de eerste sessie met het kind opnieuw de coachvraag. Soms komen de hulpvragen overeen, maar het gebeurt ook dat een kind iets anders inbrengt dan zijn of haar ouders. Dat kan verrassend zijn. In mijn aanpak is de wens van het kind leidend: die bepaalt waar we mee aan de slag gaan. Vaak zijn er overigens raakvlakken en zullen die, indien mogelijk verbonden worden."

Het zijn niet altijd de gemakkelijkste gesprekken; het verdriet en de emoties rond een scheiding raken de kinderen diep. "Het is als coach belangrijk om dat van je af te kunnen zetten. Tijdens de opleiding ga je zelf ook verplicht meerdere malen door de molen om ervoor te zorgen dat je eigen basis goed is, dat je het kan loslaten. Om hulp te verlenen is dat van groot belang."

Voor de goede orde: Jolanda zou niet anders willen. Haar levenslange drive om zich voor kinderen en jongeren in te zetten, heeft een nieuwe vorm gekregen, maar is in de basis precies hetzelfde gebleven. "Om te zien hoe ik ze kan helpen, soms door ze simpele zaken te vertellen en te leren die bij ieder kind aanslaan, daar geniet ik zo van. Ik zou niet anders willen."


q www.kinderen-jongerencoach.nl

Geurt Mouthaan