Afbeelding
Foto:

Straf na misbruik blijft overeind

alblasserdam • Ook in hoger beroep is Alblasserdammer G.D. (58) veroordeeld voor het seksueel misbruiken van een verstandelijke beperkte plaatsgenote.

Het Haags gerechtshof legde hem woensdag twee jaar cel op, waarvan acht maanden voorwaardelijk, en daarnaast een verplichte zedendaderbehandeling. Die straf had hij eerder ook al van de rechtbank in Dordt gekregen. De verdachte ontkende geweten te hebben dat het slachtoffer verstandelijk beperkt was.

De vrouw was 22 jaar toen het misbruik plaatsvond in 2017. Ze zou echter het verstand hebben van een kind van zes of zeven. Toen ze zestien was reed de Alblasserdammer haar in 2012 al als vaste taxichauffeur naar een school voor moeilijk lerende kinderen. Die baan verloor hij destijds omdat hij erotisch getinte berichtjes naar het meisje gestuurd had. In 2017 kwam het opnieuw tot contact.

Het inmiddels 22-jarige vrouw slachtoffer woonde toen in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Stiekem spraken ze af in haar kamer van de instelling of bij hem thuis, waar hij telkens seks met haar had. Een en ander kwam eind 2017 uit toen de vrouw korte tijd vermist was. Haar bed bleef leeg in de zorginstelling. De vermissing haalde destijds de media. De vrouw werd toen bij de verdachte thuis aangetroffen.

Ook het hof heeft nu bewezen geacht dat de Alblasserdammer misbruik maakte van het kwetsbare slachtoffer. Het OM had tijdens de behandeling van het beroep twee weken geleden om dezelfde straf gevraagd. Volgens justitie moet de Alblasserdammer wel degelijk hebben geweten van de verstandelijke beperkingen van het slachtoffer.

Het hof heeft de verdachte ook een contactverbod met het slachtoffer opgelegd.