Afbeelding
Foto: Cees van der Wal

Excuses voor Twitter-bericht over Nashville-verklaring

alblasserdam • Het Twitter-bericht van wethouder Peter Verheij over de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring leverde hem een motie van afkeuring op. Doordat hij op het laatste moment toch spijt betuigde, werd de motie ingetrokken.

Forse kritiek tijdens de Alblasserdamse raadsvergadering vanuit een deel van de raad op wethouder Peter Verheij. Zijn positieve bericht op Twitter over de veelbesproken Nashville-verklaring én zijn weigering om hier zijn excuses voor aan te bieden vonden met name VVD en D'66 onacceptabel.

"U heeft inwoners van Alblasserdam hiermee geschoffeerd, het doet afbreuk aan de voorbeeldfunctie die u heeft als bestuurder", stelde Herman Verweij (VVD). "U biedt nu excuses aan voor de gevolgen van de tweet. Maar waarom zegt u niet sorry voor het bericht zelf? U heeft wind gezaaid en oogst nu storm. De Alblasserdamse politiek van Samen Doen is hiermee schade toegebracht en dat vraagt om een stevige reactie vanuit de raad."

Namens D'66 toonde Ivana Glavašzich nog feller. "U mag uw streng christelijke dogma's gerust in uw kerk uiten, maar als u dat als bestuurder van alle Alblasserdammers doet, gaat u ver over de schreef. U sluit groepen uit en gaat daarmee in tegen de grondwet en tegen onze gedragscode. Kunt u ons als onpartijdig wethouder nog vertegenwoordigen? Daar zijn wij nu nog niet van overtuigd. Wij voelen hierover teleurstelling en bedroefdheid."

De christelijke partijen CDA en ChristenUnie waren minder stellig, maar wel kritisch. Teus Stam (CU): "We hebben wel enige affiniteit met de Nashville-verklaring. Iemand moet zijn mening kunnen geven en verdient daar respect voor. Maar moet je dat als bestuurder zo in de openbaarheid doen? Daar zijn wij nog niet over uit."

En Arie van 't Zelfde (CDA): "U mag een eigen mening hebben, maar als wethouder bent u er voor ons allemaal. U heeft niet goed opgelet. Dat moet niet kunnen."
In een eerste reactie bleef wethouder Verheij bij zijn standpunt: excuses voor de uitwerking, maar geen sorry voor het bericht zelf. Na een korte schorsing bracht de VVD daarom een motie van afkeuring in. Verweij: "We hebben u meer dan voldoende de ruimte te geven om terug te komen op wat u Twitterde. Omdat u dat niet doet, willen we dit krachtige signaal afgeven."

D'66 gaf meteen aan de motie te steunen. Vanuit PvdA, CDA en ChristenUnie kwam een eensgezinde oproep om toch bakzeil te halen. Erdogan (PvdA): "We kennen u als een goed functionerende wethouder. Neem afstand van de tweet, dan hoeven we helemaal niet te stemmen over de motie."
Als enige vroeg de SGP aandacht voor de vrijheid van meningsuiting. Jan Mark ten Hove: "Het is vreemd dat je in Nederland alles mag zeggen, behalve als het over je geloofsovertuiging gaat."

Uiteindelijk besloot Peter Verheij toch excuses aan te bieden. "Het was geen verstandige tweet, dat spijt mij." Voor de VVD was dat ene zinnetje voldoende om de motie van afkeuring in te trekken. SGP-er Ten Hove vroeg als laatste aandacht voor de vraag wat een wethouder nu wel en niet mag zeggen. "Daar willen we later nog graag het gesprek over aangaan."