Afbeelding
Foto: Bert Bons

Mogelijk zorg en Korteland in oude bieb

papendrecht • De gemeente Papendrecht onderzoekt de mogelijkheid om Korteland Rijwielen en zorg of zorgappartementen te realiseren in het pand aan De Markt 2, waar tot vorig jaar de bibliotheek gevestigd was.

In de afgelopen jaren is er veel te doen geweest over het oude onderkomen van de bibliotheek. In 2017 voerde de gemeente gesprekken met een supermarkt. Bewoners boven het pand kwamen hiertegen in opstand. Zij waren bang voor onder andere geluidsoverlast.

In het coalitieakkoord 'Zichtbaar nabij', van de partijen die na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 aan de macht kwamen in Papendrecht, staat zwart op wit dat de huidige coalitie een supermarkt op deze locatie niet passend vindt. Afgelopen maanden is daarom nader onderzoek verricht naar alternatieven die wel mogelijk zijn op deze locatie.

Meerdere scenario's zijn onderzocht. Zo is er voor de plint, het leegstaande deel van de bibliotheek, gekeken naar horecamogelijkheden, kleinschalige bedrijfsunits voor zzp'ers, woningbouw, zorgwoningen en detailhandel. Op de plek waar tot voor kort Jeugd- en Jongerenwerk gevestigd was, werd gekeken of woningbouw mogelijk is.

Voor alle scenario's is gekeken naar de ruimtelijke kwaliteit, kwaliteit voor de omgeving, bijdrage aan de versterking van het Marktplein en het centrum, financiële consequenties en marktkansen (afzet). Voor de plint worden nu de komende tijd twee varianten verder uitgewerkt. Het gaat hier om een variant met zorgfunctie en/of zorgwonen (inclusief maatschappelijke voorziening of ontmoetingsruimte) en een variant detailhandel ofwel een combinatie van beiden.

De gemeente voert hierover gesprekken met Woonkracht10/Philadelphia en Rijwielhandel Korteland. Wethouder Arno Janssen is blij dat er binnenkort meer duidelijkheid komt over de invulling van het pand. "Het heeft lang geduurd, maar voor een goede afweging is dat van belang. Hopelijk komt het voor alle betrokken partijen tot een goede oplossing. Begin april hoop ik meer duidelijkheid te kunnen geven over de definitieve invulling van het pand."