• Kees Bakker (links) en Arie Bassa.
• Kees Bakker (links) en Arie Bassa. Foto:

Nieuwe voorzitter voor Boerderij & Erf

regio • De stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden heeft een nieuwe voorzitter. Tijdens de jaarlijkse kaderavond gaf Kees Bakker na dertien jaar voorzitterschap het stokje over aan Arie Bassa. Hiermee volgt de waterschapsbestuurder de voormalig burgemeester op.

Tijdens zijn functioneren heeft Kees Bakker kans gezien om Boerderij & Erf AKV nog meer op de kaart te krijgen. Door aandacht te vragen voor het bestaan en vooral het functioneren van deze organisatie, die zich in het bijzonder inzet voor de vele boerderijen die de streek nog rijk is.

Dat is nodig, want de boerderij worden niet voor niets de iconen van de streek genoemd. Ze zijn ken-merkend voor het gebied en te waardevol om ze te veronachtzamen. De boerderijen moeten niet alleen tegen teloorgang en sloop worden behoed, maar als ze vrijkomen en er geen agrarische bedrijfsvoering meer plaats vindt, moet er ook een passende nieuwe bestemming voor worden gevonden.
De stichting functioneert enerzijds als vraagbaak, maar is anderzijds actief als bewaker van de realisatie van haar doelobjecten. De stichting wil graag actief meedenken over het voortbestaan van de vele boerderijen. Op dit moment heeft de stichting twee belangrijke projecten onderhanden. De ene is het digitaliseringsproject, bedoeld voor het verder uitbreiden en nog gemakkelijker toegankelijk maken van de beeldbank. Het tweede project moet oplossingen vinden bij het op een juiste wijze herbestemmen van vrijkomende agrarische bebouwing.
Ook heeft de stichting altijd een aantal vaste zaken onderhanden, is daarnaast actief in de verlichte proeverijenroute die in februari 2019 in de Vijfheerenlanden plaatsvindt en maakt zij zich op voor activiteiten in het kader van haar twintig jarig bestaan.


Waardevolle Yulius training in Pand83

nieuw-lekkerland • Onlangs zijn alle vrijwilligers van Huis van deWaard uit Pand 83 in Nieuw-Lekkerland getraind door Carola Bouter en Nancy van Driel van Yulius.

De vrijwilligers zijn getraind om beter om te kunnen gaan met kwetsbare doelgroepen in de psychiatrie. De training bestond uit drie dagdelen, waarin ontmoeting, psychiatrie en kwaliteiten voorop stonden.
"Je hoeft geen speciale deskundigheid te hebben om vrijwilliger te worden in de GGZ. Je werkt met mensen met een psychische beperking. Dit vraagt vooral om geduld, enthousiasme, respect, luisteren en initiatief nemen", vertellen de organisatoren van de cursus. Toch is een training erg waardevol, om zo handvaten te krijgen en zelfverzekerd je vrijwilligerswerk uit te kunnen voeren.

Tijdens de training is er veel besproken over de diverse ziektebeelden in de psychiatrie, hoe om te gaan met kwetsbare doelgroepen, eigen kracht en regie, inzet eigen kwaliteit en ervaring. De groep was heel dynamisch en heeft veel geleerd en gebracht.
In 2019 zullen er nog twee themamiddagen georganiseerd worden door Yulius, eigen inbreng van de groep vrijwilligers wordt meegenomen om een krachtige en waardevolle middag te creëren. Samenleven, werken en komen tot inclusie is niet eenvoudig in de GGZ, Carola en Nancy hopen hierbij een steentje te hebben bijgedragen. Zij hebben alle vertrouwen in deze groep vrijwilligers die met passie en vanuit het hart hun werk doen.