• De lage lantaarns van het nieuwe fietspad langs de Oost Kinderdijk.
• De lage lantaarns van het nieuwe fietspad langs de Oost Kinderdijk. Foto: Peter Stam

Lantaarns nieuw fietspad omgedraaid

alblasserdam • In de afgelopen periode zijn er lantaarnpalen langs het nieuwe fietspad bij de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam diverse keren verdraaid.

Onbekenden maakten schroefjes in de armaturen los en draaiden de lichtbundels naar de rivier de Noord. "Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, omdat dit voor de scheepvaart een signaal is van 'van 'jongens alles is veilig, kom maar binnen met je boot'," zegt Herman Schnitker, hoofd van de afdeling buitenruimte bij de gemeente Alblasserdam.

Het 160 meter lange fietspad tussen de Oost-Kinderdijk 48 en 66 werd vorig jaar, na jarenlange juridische strijd, aangelegd en in december geopend. Langs het fietspad werden zestien lantaarnpaaltjes geplaatst. In overleg met omwonenden werd bewust gekozen voor kleine lantaarnpalen, om lichtoverlast in de woningen te beperken. Toch zijn er over de verlichting klachten van zowel de buurtbewoners als van de fietsers. De lampen zouden te fel zijn, waardoor er hinder van is in de nabijgelegen woningen. Ook voor fietsers zou de verlichting niet optimaal zijn.

Alblasserdammer Arjan van Gemerden laat via Twitter weten: "Als ik er in het donker fiets, dan is een lichtbron op die hoogte bijzonder irritant en is de intensiteit te hoog. Niet fijn." Een andere fietser meldt onder de naam golfmasterpete: "Ik maak elke dag gebruik van het fietspad. Ik ben er erg blij mee. Het komt de verkeersveiligheid zeker ten goede. Alleen die lampen daar hebben ze niet goed over na gedacht, terwijl ze toch tijd genoeg hebben gehad. Ik kan mij voorstellen dat de bewoners niet blij zijn met deze landingsbaan! Als fietser heb je ook last van de lampen. Ze staan op dusdanige hoogte dat je wordt verblind door het licht en je tegenligger nauwelijks ziet. Maar ik ben al blij dat we niet meer hoeven over te steken."

PvdA-raadslid Orhan Yilmaz vroeg zich deze week tijdens de commissievergadering af: "Er zijn klachten over de verlichting en er wordt met de verlichting gesjoemeld. Wat is er aan de hand en wie doet dat?"

Herman Schnitker, hoofd van de afdeling buitenruimte bij de gemeente Alblasserdam antwoordde: "Als u het weet, wil ik het graag weten. Het is heel vervelend." Schnitker heeft ook een brief geschreven aan de omwonenden. Daarin schrijft hij dat de armaturen inmiddels tot twee keer toe zijn verdraaid. "De eerste maal zijn ze negentig graden verdraaid en de tweede keer 180 graden, waarmee de lantaarns op de rivier de Noord schijnen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Daarom is de politie geïnformeerd en vraag ik u de politie te bellen als u merkt dat de verlichting door vandalen wederom is verdraaid."

Om te voorkomen dat de lantaarns nogmaals worden verdraaid, worden de armaturen met anti-inbraakschroeven vastgezet. Schnitker gaat er vanuit dat dat een afdoende maatregel is.