• Er zijn meerdere acties voor AED's in Alblasserdam.
• Er zijn meerdere acties voor AED's in Alblasserdam. Foto: nl.123rf.com

Ook actie voor BuurtAED in Souburgh

alblasserdam • Ook in de wijk Souburgh in Alblasserdam wordt deze weken actie gevoerd voor de aanschaf van een BuurtAED. Ben Boom uit de Vondellaan probeert voor zijn wijk zo'n levensreddend apparaat te realiseren.

Vorige week werd bekend dat Nadia van den Hengst uit de wijk Kinderdijk ook een actie gestart was voor een BuurtAED. Daar is het geld inmiddels voor de helft binnengekomen via een doneeractie op het internet. En er zijn in Alblasserdam deze week ook een actie voor een BuurtAED gestart in de buurt van de Zeelt / Salamander.

Er is niets

Los van de actie in de wijk Kinderdijk wilde Ben Boom in zijn buurt ook een AED.

"Ik zag op televisie een reclame van de buurtAED en besloot eens te kijken waar in onze omgeving een AED aanwezig is. Het antwoord was vrij simpel, er was niets!", vertelt de Alblasserdammer.

Tien minuten

Hij ging onderzoeken wat de voordelen kunnen zijn van zo een AED in de buurt en kwam al snel tot de conclusie dat hij er zo snel mogelijk een in de wijk wil hebben.

Geschrokken van cijfers

Ben: "Ik schrok van de cijfers dat een ambulance in onze regio gemiddeld 10 minuten nodig heeft om op locatie te komen. Daar bovenop kwam nog de informatie dat een reanimatie het meest succesvol is als hij binnen 6 minuten gestart wordt. Deze aanlooptijd kan gemakkelijker bereikt worden door zogenaamde burgerhulpverleners."

Het werkt als volgt; op het moment dat er een 112 melding binnen komt met hartproblemen, verstuurt de meldkamer direct een bericht naar burgerhulpverleners in de wijk. Dit bericht gaat naar meerdere mensen waarvan de ene helft de locatie van de AED met bijbehorende pincode krijgt en de andere helft de locatie van het slachtoffer. Met een AED kan een elektrische schok worden toegediend waardoor het hartritme gereset wordt.

Flink bedrag

Ben: "Toen bedacht ik me dat het ook mijn vrouw of kind kan zijn die ooit deze snelle hulp nodig heeft en besloot mij hard te gaan maken om ook een buurtAED te organiseren. Hier is uiteraard een flink bedrag voor nodig."

De Hartstichting heeft in samenwerking met Philips een platform opgericht om dergelijke buurtAED's mogelijk te kunnen maken. Dit is te vinden op www.buurtAED.nl als er gezocht wordt op die website naar 'Vondellaan Alblasserdam', dan komt de actie van Ben Boom naar voren met de huidige financiële stand.

Ben wil benadrukken dat de donaties van mensen niet naar hem gaan, maar naar de Hartstichting. Bij het niet behalen van het doelbedrag binnen 30 dagen, waarvan er bijna twintig inmiddels verstreken zijn, krijgen de donateurs hun bijdrage terug gestort. Ben: "Maar het bedrag niet halen is uiteraard geen optie!"